Концерт пијанисте Петра Тошкова

05.06.2023., 21:00

Млади пијаниста Петар Тошков је студент треће године ФМУ у класи проф. Александра Сердара. Добитник је бројних награда у земљи и иностранству. Публици ће се представити делима Шуберта, Скрјабина и Шопена.

Програм:
Франц Шуберт
Соната за клавир бр. 13 у А–дуру, оп. 120
Allegro moderato
Andante
Allegro

Александар Скрјабин
Етида у цис–молу, оп. 42/5

Етида у цис–молу, оп. 2/1

Етида у дис–молу, оп. 8/12

Фредерик Шопен
Етида бр. 23 у а–молу, оп. 25/11

Балада бр. 1 у ге–молу, оп. 23

Биографија:
Петар Тошков (Београд, 2001) је почео да учи клавир код Радојке Ивановић, а наставио је код свог оца, пијанисте  Александра Тошкова. Завршио је ОМШ Коста Манојловић у Земуну, у класи Миле Лацковић, и средњу школу у класи Дине Хаџиомеровић. Усавршавао се на мајсторским курсевима професора као што су Јокут Михаиловић, Рубен Делибалтајан, Џон Пери, Игор Ласко, Александер Синчук и други. Године 2020. је завршио Конзерваторијум Фил и Ели Тејлор у Торонту у класи Ли Ванга са највишом оценом. Студије на ФМУ у Београду је започео у класи Маје Рајковић, а сада трећа година у класи Александра Сердара.
Петар Тошков је освојио бројне награде од којих се издвајају прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу Бањалучки бијенале (2014), Међународном такмичењу Даворин Јенко (2015), такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу (2018), Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду (2018), Републичком такмичењу (у категорији вокално-инструменталних састава), као и прва награда и лауреат на такмичењу Sirmium Music Fest у Сремској Митровици (2018). Наступао је у значајним београдским салама (Коларац, Београдска филхармонија, СКЦ, Артгет, Скупштина града Београда, Руски дом, Италијански културни центар). Одржао је солистичке концерте у Београду и у Бергену, а одржао је више наступа у Торонту.

Loading...