MARATON 8X88: koncert pijanistkinje Iskre Milenković – NOVI TERMIN

06.06.2023., 20:00

Tokom subote, 3. juna i nedelje, 4. juna koncerte u Galeriji Artget održaće diplomci klavirskih odseka beogradskih srednjih muzičkih škola Jospi Slavenski, Dr. Vojislav Vučković i Kosta Manojlović. U nedelju, 4. juna u 19.00 časova će nastupiti Iskra Milenković, učenica SMŠ Kosta Manojlović u klasi prof. Jelene Bečejac.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga br. 18 u gis–molu,  BWV 887 (DTK II)

Ludvig van Betoven
Sonata za klavir br. 14 u cis–molu, op. 27/2 (Mesečeva sonata)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Frederik Šopen
Etida u e–molu, op. 25/5

Sergej Rahmanjinov
Etida-slika br. 2 u Ce–duru, op. 33

Dejan Despić
Nokturno op. 5

Fransis Pulenk
Improvizacija br. 2 u As–duru

Sergej Rahmanjinov
Elegija u es–molu iz Fantastičnih komada, op. 3

Biografija:
Iskra Milenković (Beograd, 2005) jedna je od čuvenih Aranđelovačkih trojki rođenih odloženim porođajem prvi put u Srbiji, koja je usled predugog boravka u inkubatoru ostala potpuno bez čula vida. Od najranijih dana je pokazivala sklonost ka muzici, a već sa tri i po godine je krenula na prve časove klavira. Zvanično muzičko obrazovanje započela je u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, gde se najuspešnije sprovodi inkluzivna nastava prilagođena slepoj i slabovidoj deci, u klasi Mile Lacković, a sada je učenik četvrtog razreda ove škole u klasi prof. Jelene Bečejac.
Već sa šest godina je počela da učestvuje na takmičenjima i osvaja značajne nagrade u konkurenciji starijih od sebe i dece bez hendikepa. Osvojila je preko četrdeset nagrada na međunarodnim, republičkim i školskim takmičenjima, od kojih je najznačajnija prva nagrada na 12. međunarodnom pijanističkom takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu, u debitantskoj kategoriji (2014).
Nastupala je na koncertima povodom Dana škole, na različitim priredbama i humanitarnim koncertima širom Srbije, u Aranđelovcu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i salama kao što su Kolarčeva zadužbina, SKC u Beogradu, Galerija Artget, Galerija Kolarčeve zadužbine, Svečana sala Ruskog doma u Beogradu, Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, Novosadska Sinagoga i druge.
Više puta je snimala priloge za televizije RTS, B92, Studio B, RTV Sunce, a svoje strane poklonili su joj i časopisi Politika, Novosti, Alo, Blic, portali Mondo i 24sedam. Gostovala je u radio emisijama stanica Sputnjik (Orbita kulture) i Humanitarni radio (emisija Upoznavanje).
Prvi solistički koncert, sa velikim uspehom, je održala u hotelu Izvor u Aranđelovcu (2014). Prvi nastup sa gudačkim orkestrom imala je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda (2014), kada je predstavljala školu pred članovima predsedništva Evropske unije muzičkih škola. Sa orkestrom MŠ Davorin Jenko je nastupila i u Sava centru na koncertu povodom Dana osoba sa invaliditetom. Redovan je učesnik na humanitarnim koncertima Muzika anđela, u međunarodnom projektu Harmony of Heart i sa inkluzivnim horom ISON iz Novog Sada. Iskra se odazvala pozivu Episkopa šumadijskog gospodina Jovana da učestvuje na svečanom koncertu u Sabornoj crkvi povodom proslave i obeležavanja Dana grada Kragujevca.
Nosilac je stipendije Delta fondacije. Međunarodna korporacija Microsoft je angažovala Iskru u reklamnom spotu kojim promoviše aplikaciju za mobilne telefone, a koja će slepim i slabovidim osobama omogućiti da pomoću tonova prepoznaju boje. Reklamni spot je premijerno prikazan 2015. godine na Kanskom festivalu.

Loading...