MАРАТОН 8X88: концерт пијанисткиње Искрe Миленковић – НОВИ ТЕРМИН

06.06.2023., 20:00

Током суботе, 3. јуна и недеље, 4. јуна концерте у Галерији Артгет одржаће дипломци клавирских одсека београдских средњих музичких школа Јоспи Славенски, Др. Војислав Вучковић и Коста Манојловић. У недељу, 4. јуна у 19.00 часова ће наступити Искрa Миленковић, ученица СМШ Коста Манојловић у класи проф. Јелене Бечејац.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга бр. 18 у гис–молу,  BWV 887 (ДТК II)

Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 14 у цис–молу, оп. 27/2 (Месечева соната)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Фредерик Шопен
Етида у e–молу, оп. 25/5

Сергеј Рахмањинов
Етида-слика бр. 2 у Це–дуру, оп. 33

Дејан Деспић
Ноктурно оп. 5

Франсис Пуленк
Импровизација бр. 2 у Ас–дуру

Сергеј Рахмањинов
Елегија у ес–молу из Фантастичних комада, оп. 3

Биографија:
Искра Миленковић (Београд, 2005) једна је од чувених Аранђеловачких тројки рођених одложеним порођајем први пут у Србији, која је услед предугог боравка у инкубатору остала потпуно без чула вида. Од најранијих дана је показивала склоност ка музици, а већ са три и по године је кренула на прве часове клавира. Званично музичко образовање започела је у МШ Коста Манојловић у Земуну, где се најуспешније спроводи инклузивна настава прилагођена слепој и слабовидој деци, у класи Миле Лацковић, а сада је ученик четвртог разреда ове школе у класи проф. Јелене Бечејац.
Већ са шест година је почела да учествује на такмичењима и осваја значајне награде у конкуренцији старијих од себе и деце без хендикепа. Освојила је преко четрдесет награда на међународним, републичким и школским такмичењима, од којих је најзначајнија прва награда на 12. међународном пијанистичком такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу, у дебитантској категорији (2014).
Наступала је на концертима поводом Дана школе, на различитим приредбама и хуманитарним концертима широм Србије, у Аранђеловцу, Крагујевцу, Београду, Новом Саду и салама као што су Коларчева задужбина, СКЦ у Београду, Галерија Артгет, Галерија Коларчеве задужбине, Свечана сала Руског дома у Београду, Свечаној сали Скупштине града Београда, Новосадска Синагога и друге.
Више пута је снимала прилоге за телевизије РТС, Б92, Студио Б, РТВ Сунце, а своје стране поклонили су јој и часописи Политика, Новости, Ало, Блиц, портали Мондо и 24седам. Гостовала је у радио емисијама станица Спутњик (Орбита културе) и Хуманитарни радио (емисија Упознавање).
Први солистички концерт, са великим успехом, је одржала у хотелу Извор у Аранђеловцу (2014). Први наступ са гудачким оркестром имала је у Свечаној сали Скупштине града Београда (2014), када је представљала школу пред члановима председништва Европске уније музичких школа. Са оркестром МШ Даворин Јенко је наступила и у Сава центру на концерту поводом Дана особа са инвалидитетом. Редован је учесник на хуманитарним концертима Музика анђела, у међународном пројекту Harmony оf Heart и са инклузивним хором ИСОН из Новог Сада. Искра се одазвала позиву Епископа шумадијског господина Јована да учествује на свечаном концерту у Саборној цркви поводом прославе и обележавања Дана града Крагујевца.
Носилац је стипендије Делта фондације. Међународна корпорација Microsoft је ангажовала Искру у рекламном споту којим промовише апликацију за мобилне телефоне, а која ће слепим и слабовидим особама омогућити да помоћу тонова препознају боје. Рекламни спот је премијерно приказан 2015. године на Канском фестивалу.

Loading...