Nagrada PIRANESI 2022.

01.06.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Likovna Galerija, Knez Mihailova 6
1 – 17. 6. 2023.
Otvaranje: četvrtak, 1. juna 2023. u 18.00

Nagrada PIRANESI 2022.

Kustos: Andrej Strehovec, komesar srpske selekcije

Ove godine izložbu „Nagrada Piranesi” dopunjuje i posebna postavka „Piranesi 30” posvećena Piranesi časopisu (prvi međunarodni srednjoevropski časopis za kulturu životne sredine) koji slavi 30 godina postojanja (prva edicija izašla je 1992); Piranesi magazin, prva srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostujućim recenzentima i kritičarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Na izložbi u Beogradu biće prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest nacionalnih selektora iz jedanaest evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora, realizovanih u poslednje dve godine.

U ovoj četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po treći put uključena je i srpska studentska selekcija. PDA je međunarodni događaj s jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine dešava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji. Namera konferencije je evaluacija aktuelnih arhitektonskih trendova i prezentacija najinovativnijih ideja arhitektonske i prostorne produkcije na području Srednje Evrope.

 

Program se odvija u okviru 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

Više informacija: bina.rs

Loading...