Награда ПИРАНЕСИ 2022.

01.06.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Ликовна Галерија, Кнез Михаилова 6
1 – 17. 6. 2023.
Отвaрање: четвртак, 1. јуна 2023. у 18.00

Награда ПИРАНЕСИ 2022.

Кустос: Андреј Стреховец, комесар српске селекције

Ове године изложбу „Награда Пиранеси” допуњује и посебна поставка „Пиранеси 30” посвећена Пиранеси часопису (први међународни средњоевропски часопис за културу животне средине) који слави 30 година постојања (прва едиција изашла је 1992); Пиранеси магазин, прва средњоевропска архитектонска публикација с фокусом на просторну културу, заснован је на концепту и на иницијативи Војтеха Равникара и Томажа Братеа, с дизајнером Ранком Новаком. У последње време Пиранеси су уређивали архитекти Роберт Потокар и Сташа Барања, који заједно с дизајнерима Доменом Фрасом и Малвином Аурелиом Лубец, те гостујућим рецензентима и критичарима, настављају своју примарну мисију: да унесу критичку дистанцу према старијој архитектури средњоевропског простора, а и да представе избор неких од најистакнутијих скорашњих средњоевропских архитектонских продукција.

На изложби у Београду биће приказано преко педесет радова, реализација архитеката и студентских пројеката које је номиновало једанаест националних селектора из једанаест европских држава (Аустрија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Чешка, Грчка, Мађарска, Италија, Словачка, Словенија, Србија, Црна Гора, реализованих у последње две године.

У овој четвртој сезони за Србију на Пиранским данима архитектуре (ПДА), по трећи пут укључена је и српска студентска селекција. ПДА је међународни догађај с једном од најдужих традиција на свету и од 1983. године дешава се пред сваку претпоследњу суботу у новембру у приморским градовима Пиран и Порторож у Словенији. Намера конференције је евалуација актуелних архитектонских трендова и презентација најиновативнијих идеја архитектонске и просторне продукције на подручју Средње Европе.

 

Програм се одвија у оквиру 18. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА

Више информација: bina.rs

Loading...