Огледи о нули • Катарина Петровић

29.06.2023-05.08.2023, 12:00-20:00

Галерија Podroom, Трг Републике 5/-1
29. 6 – 6. 8. 2023.
Отварање: 29. јуна у 19.00

 

Огледи о нули
Катарина Петровић

 

(…) универзум настаје када се простор раскомада или растави. Кожа живог организма раздваја споља од унутра. Тако исто и кружница издваја круг из равни. Када пронађемо начин на који представљамо ову врсту раздвајања, можемо почети да реконструишемо, толико тачно и свеобухватно да је то готово невероватно, основне облике на којима се темеље лингвистика, математика, физика и биологија. – Спенсер Браун, Закони облика (Laws of Form), 1969. прев. Милан Марковић

Огледи о нули представља ново поглавље континуираног истраживања креативних процеса од смислености и идеје настанка до односа језика и физичких појава. Фокусирајући се на негативну репрезентацију онога што се другачије не може представити (нула, ништа, бесконачност), изложба у форми дихотомне видео инсталације истражује шта негација може бити у језику и природи.

Разматрањем јединствених природних и друштвених феномена, Катарина Петровић се упушта у интригантан истраживачки поступак успостављајући непосредну везу између органског и неорганског живота односно аналогног и дигиталног искуства. Налик дадаистичком поимању концепта tabula rasa, принцип негације којим уметница манипулише последњих година функционише као алатка уз помоћ које се врши трансформација значења и мишљења у циљу производње нових облика знања. Два нова рада, Негативна поезија в.2.0 и Порекло в.2.0., сумираће рецентна истраживања Катарине Петровић базирана на употреби вештачке интелигенције, генерисању нових текстуалних предложака, експерименталних покретних слика и звука.

 

Преузмите пратећи КАТАЛОГ изложбе.

 

Пратећи програми:

Субота, 1. јул у 18.30

На прагу невидљивог
Светлосни експерименти и разговор о праксама на граници уметности и науке

Разговор о експерименталним уметничким праксама на међи науке и уметности поводом самосталне изложбе Катарине Петровић у галерији Podroom уз изведбу два рада Катарине Петровић и Хрвоја Хиршла у згради Великог рефрактора Астрономске опсерваторије у Београду.

 

Среда, 5. јул у 19.00
Ауторско вођење уметнице кроз изложбу уз присуство кустоса галерије Подроом, Зоране Ђаковић Минити и Владимирa Бјеличића

 

Четвртак, 13. јул у 19.00
Кустоско вођење кроз изложбу

 

 

* Катарина Петровић је уметница и истраживачица која ради на раскрсници уметности, науке и технологије. Фокусирајући се на генеративне процесе у језику и природи, ствара радове у форми модуларних инсталација у онлајн и офлајн простору, користећи медије као што су генеративни текст, поезија, звук, софтвер и перформанс.

Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а магистрирала на департману ArtScience Interfaculty при Краљевској академији уметности и Краљевском конзерваторијуму у Хагу. Добитница је Мангелос награде за 2019. годину. Катарина Петровић је чланица и председница одбора уметничког простора Trixie у Хагу, истраживачица при трансдисциплинарном истраживачком центру Лео Апостел и гостујућа предавачица на постдипломскоом програму School of Thinking у Бриселу и ArtScience Interfaculty у Хагу. Њен рад из серије Негативна поезија налази се у колекцији Октобарски салон, а нови рад из исте серије поручен је за бијенале Art Encounters у Темишвару.

Живи и ради на релацији Београд–Хаг.

 

 

Сарадници и подршка на пројектима:

Негативна поезија в.2.0 – Студио RNDR, Beng Yeunyong, Rianne Zijderveld (Unformed Informed Publishing), Stimulerings Creative Industry Fonds NL

Оригин в.2.0 – проф. Стивен Пикен, Евелина Домнич и Дмитри Гелфанд, програм Crossing Parallels Tехничког универзитета у Делфту, Стефан Бандалак (SBAE.nl), Зено ван ден Брук.

Изложба и пратећи програм реализују се уз подршку Културног центра Београда, Министарства Културе Републике Србије, Мангелос награде, Астрономске опсерваторије Београд и Центра за промоцију науке – платформа art+science Центра за промоцију науке у оквиру пројекта Програма Креативна Европа – EU Digital Deal.

 

 

 

Фотографије изложбене поставке током отварања: Владимир Опсеница © КЦБ

Loading...