Представљање књиге за читање и слушање ВЕК СЛИКАН МИКРОФОНОМ Драгослава Симића

06.06.2023., 18:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Уторак, 6. јун у 18.00

 

Разговор поводом књиге

ВЕК СЛИКАН МИКРОФОНОМ

Драгослава Симића

 

Учествују:
Драгослав Симић, аутор
Александар Мандић, редитељ
програм води: Јелена Ниџовић

„Век сликан микрофоном” је својеврсни наставак књиге „Гласом писана историја” у којем је сабрано четрдесет прича из наше усмене историје 20. века. Нови наслов Драгослава Симића има и „екстензију” – свакој ценили текста придружен је QR код који омогућава да се на сајту аутора приступи изворном звучном запису гласа њеног сопственика – која га засад чини једином књигом ове врсте на нашем издавачком простору.

У „Век сликан микрофоном” укључене су приче из „југословенске” породичне историје сценаристе Синише Павића, учесника и сведока Првог и Другог светског рата, те фигура из политичког, уметничког и културног живота СФРЈ, Србије и света. Представљени разговори, вођени са неухватљиво разноликим саговорницима: између осталих, са унуком Николе Пашића, Латинком Перовић, Ранком Бугарским, Леонидом Шејком, Љиљаном Ђурђић, Милом Ломпаром, Борком Павићевић – доносе, речима рецензента књиге, професора Љубодрага Димића, „много података, запажања, оцена, луцидних мисли које говоре о сталности и променама у животу појединаца и друштва, о ратовима, трансформацијама, преокретима, кризама, регресији, успонима, напретку”.

 

• •

Драгослав Симић је дугогодишњи уредник документарног програма Радио Београда 2. Његова ауторска едиција документарних емисија у 100 наслова „Књиге које говоре” бавила се људима и догађајима из политичке и културне историје Југославије и Србије у 20. веку.

Добитник је бројних награда Радио Београда у области документарног радио-новинарства.

Аутор је књига „Женски логор на Голом отоку” (у коауторству са Бошком Трифуновићем, 1990) „Раскол у етеру” (2006), „Аутобиографије уживо – од Слободана Јовановића до данас” (2007), „Дражесни КГБ, јави се” (2009) и „Гласом писана историја” (2018). Сарађивао је на књизи „Шездесет осма – личне историје” (2008). Писао је за бројне недељне и дневне новине у СФР Југославији и Србији. Добитник је награде „Златни микрофон” РТС за 2007. Покретач је и уредник сајта www.audioifotoarhiv.com.

 

▶︎ Улаз на програм је слободан.

Loading...