Predstavljanje knjige za čitanje i slušanje VEK SLIKAN MIKROFONOM Dragoslava Simića

06.06.2023., 18:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Utorak, 6. jun u 18.00

 

Razgovor povodom knjige

VEK SLIKAN MIKROFONOM

Dragoslava Simića

 

Učestvuju:
Dragoslav Simić, autor
Aleksandar Mandić, reditelj
program vodi: Jelena Nidžović

„Vek slikan mikrofonom” je svojevrsni nastavak knjige „Glasom pisana istorija” u kojem je sabrano četrdeset priča iz naše usmene istorije 20. veka. Novi naslov Dragoslava Simića ima i „ekstenziju” – svakoj cenili teksta pridružen je QR kod koji omogućava da se na sajtu autora pristupi izvornom zvučnom zapisu glasa njenog sopstvenika – koja ga zasad čini jedinom knjigom ove vrste na našem izdavačkom prostoru.

U „Vek slikan mikrofonom” uključene su priče iz „jugoslovenske” porodične istorije scenariste Siniše Pavića, učesnika i svedoka Prvog i Drugog svetskog rata, te figura iz političkog, umetničkog i kulturnog života SFRJ, Srbije i sveta. Predstavljeni razgovori, vođeni sa neuhvatljivo raznolikim sagovornicima: između ostalih, sa unukom Nikole Pašića, Latinkom Perović, Rankom Bugarskim, Leonidom Šejkom, Ljiljanom Đurđić, Milom Lomparom, Borkom Pavićević – donose, rečima recenzenta knjige, profesora Ljubodraga Dimića, „mnogo podataka, zapažanja, ocena, lucidnih misli koje govore o stalnosti i promenama u životu pojedinaca i društva, o ratovima, transformacijama, preokretima, krizama, regresiji, usponima, napretku”.

 

• •

Dragoslav Simić je dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Njegova autorska edicija dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore” bavila se ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u 20. veku.

Dobitnik je brojnih nagrada Radio Beograda u oblasti dokumentarnog radio-novinarstva.

Autor je knjiga „Ženski logor na Golom otoku” (u koautorstvu sa Boškom Trifunovićem, 1990) „Raskol u eteru” (2006), „Autobiografije uživo – od Slobodana Jovanovića do danas” (2007), „Dražesni KGB, javi se” (2009) i „Glasom pisana istorija” (2018). Sarađivao je na knjizi „Šezdeset osma – lične istorije” (2008). Pisao je za brojne nedeljne i dnevne novine u SFR Jugoslaviji i Srbiji. Dobitnik je nagrade „Zlatni mikrofon” RTS za 2007. Pokretač je i urednik sajta www.audioifotoarhiv.com.

 

▶︎ Ulaz na program je slobodan.

Loading...