23. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ХОР И СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС И ПАВАО МАШИЋ

03.07.2023., 19:00

Захваљујући наставку сарадње са Музичком продукцијом РТС, на задовољство београдске публике, на фестивалу ће наступити наш најзначајнији вокално-инструментални састав Хор и Симфонијски оркестар Радио телевизије Србије који ће овом приликом водити др ум. Жељка Милановић, док ће за оргуљама бити Павао Машић. Овога пута на програму је чувена Литургија Доместика Александра Гречањинова.


Хор и Симфонијски оркестар РТС
диригент: Жељка Милановић
вокални солисти: Михајло Јоцић, Мирко Милановић, Милош Гашић, Дарко Манић, Александар Новаковић
оргуљаш: Павао Машић
хор припремио: Хаџи Јаков Милутиновић

Програм:
Шарл-Мари Видор (1844–1937)
Први став Шесте оргуске симфоније у ге–молу, оп. 42 бр. 2
I. Allegro

Александар Гречањинов (1864–1956)
Литургија Domestica за солисте, оргуље, хор и оркестар, оп. 79
(возгласи: Војислав Илић)
Велика Јектенија
Антифони
Слава и Јединородном Сину
Трисвета
После читања Јеванђеља
Сугуба јектенија
Херувимска химна
Вјерују
Милос мира
Достојно јест (Химна Пресветој Богородици)
Молитва Господња
Хвалите Господа
Крај Литургије

 

Биографије:
Хор Радио-телевизије Србије основан је 1939. године у оквиру Радио Београда. Први шеф-диригент, Милан Бајшански, усмерио је програмску стратегију у правцу афирмисања домаће музичке баштине, као и значајних остварења светске хорске литературе и вокално-инструменталних дела. Она је задржана све до данашњих дана, дефинишући уметничку биографију овог ансамбла дугу осам деценија. Рад Хора посебно су обележили су шефови-диригенти Боривоје Симић, Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић. Хор је наступао са многим истакнутим диригентским именима и солистима. Учествовао је на свим значајним музичким фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по читавој Европи. Хор континуирано делује и у домену архивирања трајних звучних записа, који се чувају у Звучном архиву Радио Београда. Међу њима се посебно издаваја музика домаћих стваралаца, чиме овај ансамбл активно делује у правцу очувања и афирмације националне културне баштине. Хор РТС добитник је многих признања, међу којима су Октобарска награда града Београда (1982), Златни беочуг (1989) за унапређење културе и уметности града Београда, Златни беочуг (2007) за трајни допринос култури главног града, Музика Класика за концерт године (2014) и Сретењски орден трећег степена, за постигнуте резултате у културним делатностима у 80 година рада (2019). То је једини професионални ансамбл оваквог типа у Србији. Широки дијапазон уметничких стремљења позиционирао је Хор РТС као реномирани хорски ансамбл, препознатљивог звука и извођачког угледа, који је активно присутан у српском музичком животу.

др ум. Жељка Милановић, ред. професор Академије уметности у Новом Саду, дипломирала је на Одсеку за дириговање ФМУ у Београду у класи проф. Станка Шепића. На ФМУ је и магистрирала на тему Трубадур-Верди. Премијером опере Љубавни напитак Жељка Милановић  реализовала је докторски уметнички пројекат, који је одбранила на ФМУ у класи проф. Даринке Матић-Маровић.  Током студија остварила је бројне наступе и концерте са хоровима Абрашевић и Београдски мадригалисти. У Опери Народног позоришта у Београду делује од 1988. до 1994. године као корепетитор, асистент диригента, уметнички руководилац Хора и диригент Опере. У периоду од 1995. до 2010. године диригент је Опере и Балета Српског народног позоришта у Новом Саду, где остварује пун професионални напредак. Диригује разноврстан оперски, оперетски и балетски репертоар као и концерте и сценске кантате. Наступала је са оркестром Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Оркестром Опере и театра Мадленијанум, Оркестром Академије уметности и оркестром Camerata Academica и Оркестром Музичке академије Источног Сарајева. Носилац је награде Универзитета уметности у Београду, три годишње награде СНП-а за изузетна уметничка остварења, а добитник је и Златне медаље Јован Ђорђевић коју СНП као највише признање додељује најистакнутијим уметницима.
Редовни је професор на Академији уметности у Новом Саду на предметима Оперски студио и Хорско дириговање као и на Музичкој академији у Источном Сарајеву на предметима Хор, Оркестар и Оперски студио.
Остварила успешну премијеру домаће савремене комичне опере Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића, која је на оперском фестивалу АRMEL 2018 у Будимпешти добила награду публике, а представа је снимљена за ART француско-немачки телевизијски канал.

Павао Машић, добитник награде Grand Prix Bach и награде публике на Баховом оргуљашком такмичењу у Лозани (2006), развија успешну каријеру концертног оргуљаша и чембалисте. Након завршених студија на Музичкој академији у Загребу (чембало код Вишње Мажуран, оргуље код Марија Пензара и студије музичке теорије под менторством Марка Ружђака), наставио је последипломске студије оргуља у Лозани код Кеи Които, те чембала у Фрајбургу код Роберта Хила. Један од најафирмиранијих хрватских музичара своје генерације, Машић од 1999. годие делује као главни оргуљаш Цркве св. Марка на Горњем граду у Загребу. Такође је редовни професор на Музичкој академији у Загребу. Концертирао је солистички у Јужној Америци, Русији, Европи и Израелу. Суделује у раду жирија међународних такмичења, води Оргуљашку летњу школу која се већ 29 година одржава у Шибенику, а као уметнички директор фестивала Оргуље св. Марка у Загребу заслужан је за концертна гостовања двадесетак светски оргуљаша. Његово уметничко деловање препознато је с више од 25 међународних и домаћих награда, међу којима се издвајају награде на међународним такмичењима оргуљаша у Лозани, Сарагоси и Пули, а једини је хрватски кандидат који је учествовао на чувеном такмичењу оргуљаша у Ст. Албансу. Иза њега су многе значајне изведбе: Голдберг варијације и Уметност фуге Ј. С. Баха, интегралне изведбе оргуљских опуса Ј. С. Баха, С. Франка и Д. Букстехудеа, концерти за оргуље и оркестар Франсиса Пуленка, Анта Кнешаурека, Стјепана Шулека и Силвија Форетића. Радио је на припреми и штампи сабраних дела за оргуље Анђелка Клобучара и Фрање Дугана, оргуљаша загребачке катедрале у 20. веку. Снимао је за Хрватску радио телевизију и Croatiа Records, а његова разнолика дискографија укључује шест солистичких албума, од чега су два албума: 1685. Бах, Хендл, Скарлати (2011) и Бах: Уметност фуге (2017) проглашени најбољим класичним албумима године.
www.pavaomasic.com

Михајло Јоцић (САД, 1995) завршио је основне и мастер академске студије, смер виола, на ФМУ у Београду у класи проф. Наташе Петровић. Током средњошколског образовања уписао је одсек соло певање у класи проф. Миомире Станишић-Шпирић у МШ Јосип Славенски, где је учио и виолу у класи проф. Растка Поповића. Средње музичко образовање на одсеку за соло певање завршио је 2019. године у Крагујевцу у МШ Милоје Милојевић у класи проф. Татјане Милован. Исте године положио је аудицију за пријем нових чланова у Хор РТС.

Мирко Милановић (Бијељина, Република Српска, 1996), основне и мастер академске студије завршио је на ФМУ у Београду, смер музичка педагогија. Још током студија почео је да ради као диригент и вокални педагог у ансамблу народних игара и песама Коло где се задржао седам година. Упоредо је био члан хора Позоришта на ТеразијамА, а радио је и као виши уметнички сарадник на Институту за уметничку игру у Београду у области етно, традиционалног и радијског певања. Активно се бави певањем још од средњошколских дана, углавном као солиста испред хора. Забележио је бројне турнеје и концерте са различитим хоровима и ансамблима од којих се истиче Обилић, а често наступа и као слободан уметник.

Милош Гашић (Шабац) стиче основно музичко знање и упознаје се са хорским певањем код професора Бранка Ђурковића у Шапцу. Школовао се у Београду, Панчеву и Крагујевцу. Стекао је Мастер диплому на одсецима за општу музичку педагогију и соло певање Факултета музичке уметности у Београду. Од 2008. године, стални је члан ансамбла Хора РТС, са којим остварује низ солистичких наступа, уз вођство најеминентнијих диригената наше музичке сцене. Већ годинама успешно сарађује као гостујући солиста са Збором Хрватске радио-телевизије. Имао је посебну част да, као солиста, Литургију Доместику А. Гречанинова изведе са маестром Владимиром Крањчевићем 2009. године на концерту којим је обележено седам деценија постојања Хора Радио-телевизије Србије (заједно са колегом Александром Новаковићем).

Дарко Манић бави се хорским певањем више од 40 година. Као члан и солиста хорова Обилић и Collegium musicum је наступао у целом свету (Европа, САД, Русија, Кина, Тајван, Кореја, Аргентина, Еквадор,  Мексико). У Хору РТС је као хонорарни члан учествовао у раду у сезони 1986/87, а од 1997. године је стални члан овог ансамбла. Са Хором РТС учествовао је у извођењу најзначајнијих и најзахтевнијих дела музичке литературе. Дипломирао је организацију у културним делатностима.

Александар Новаковић (Београд) дипломирао је у класи проф. Анете Илић на ФМУ у Београду. Од 2000. године је стални члан Хора РТС, а од 2003. године и солиста истог ансамбла. Остварио је бројне аудио записе за архиву РТС-а, националне хорске музике и соло песме, дела М. Расинског, М. Говедарице, С. Божића, А. Вујића, и других. Сарадњу са Београдским камерним хором започео је 2001. године. Члан је хорског ансамбла Позоришта на Теразијама и сарадник Опере и театра Мадленијанум. Као солиста, 2012. године учествује у премијерним извођењима камерне опере Петроград Бранке Поповић и Свите за оперу Звездани Град – Јуријев круг Драгане Јовановић. Такође премијерно, 2015. године тумачи улогу Кнеза Лазара у опери Лазарево обретеније, Мирољуба Аранђеловића Расинског. Носилац је Златне значке културно просветне заједнице Србије (2016) за трајни допринос култури Србије.

 

 

Loading...