23. Meђународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МИЛИЦА САБЉИЋ, АНДРЕЈ ИВАНОВИЋ, ИЗВАНРЕДНИ БОБ

04.07.2023., 20:00

Програмска линија фестивала Оргуље у савременим музичким токовима прати нове идеје, језик и начине интерпретације у оргуљској музици, а овог пута, својеврсни трио који чине оргуљаши Милица Сабљић и Андреј Ивановић и визуелни уметник Извандредни Боб, представиће дела савремених композитора Кенета Лејтона, Арва Перта, Жана Ланглеа и Марка Ло Мушоа која су била окидач за визуелне импровизације у виду светлосне инсталације Изванредног Боба. 

Како би наговестили шта да очекујемо од ове вечери на фестивалу уметници су рекли:
Изванредни Боб :
Изучавајући историју визелне музике, одувек су ме фасцинирали клавископи и оптофони, светлосне оргуље и хромастезија. Веза између боје и звука, облика и ритма, ми је фундамент.
Електронска музика, свирана на синтовима често евоцира звук оргуља, па ми је куриозно како ме модерна и савремена музика за оргуље подсећају на електронику.
А посебно волим кад се оргуље називају ‘органи’.
Кожа је највећи орган.
Оргуље су највећи инструмент.
Од саме помисли на ову музичко-визуелну консонанцу сам се најежио.

Милица Сабљић и Андреј Ивановић:
Изабрали смо дела за која мислимо да имају потенцијал да се „преведу“ у визуелни језик импровизоване светлосне инсталације, и узбуђени смо што ћемо публици пружити јединствену прилику да уживо искусе везу између звучног и визуелног. На програму је широк спектар композиција; од мирних, амбијенталних и медитативних, до разиграних, енергичних и ватрених.

Програм:
Кенет Лејтон (1929–1988)

Пеан, за оргуље

Арво Перт (1935)
Тривијум, за оргуље

Кенет Лејтон
Agnus Dei (бр. 5) из Missa de Gloria, за оргуље, оп. 82

Жан Лангле (1907–1991)
Mode de ré (бр. 1) из 8 Pièces Modales

Dans le style médiéval (бр. 11, 12) из 12 Petites Pièces

Кенет Лејтон
Ite MIssa Est (бр. 6) из Missa de Gloria, за оргуље, оп. 82

Марко Ло Мушо (1971)
Остинато, за оргуље четвороручно

Биографије:
Милица Сабљић је дипломирала оргуље на Факултету музичке уметности, у класи Маје Смиљанић-Радић. Године 2007, уписала је основне студије на Универзитету музике и извођачке уметности у Грацу, концертни смер оргуље, у класи Далибора Миклавчича, Дипломирала је 2011. године у класи Улриха Валтера. Током школовања је била стипендиста Ротари фондације из Диселдорфа, Удружења Пријатељи Универзитета за музику и примењену уметност из Граца и Задужбине Марта Дебели из Граца. Активан је учесник и сарадник фестивала оргуља Дани оргуља у Београду. Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Јона Лауквика, Стефана Бешија, Лудгера Ломана, Ива Рехштајнера, Гунара Иденстама, Карла Хомела и Јохана Трумера. Наступала је као солиста и камерни извођач на бројним концертима у Србији, Аустрији, Италији и Словенији. Добитник је средстава на конкурсима Секретаријата за културу града Београда, УМУС-а и Сокоја. Чланица је клавирског дуа М & М, са својом сестром, Маријом, са којим је одржала концерте у Београду и у Новом Саду. Члан је Удружења музичких уметника Србије. Радила је као клавирски сарадник у балетској школи Лујо Давичо. Сада је професор оргуља и корепетитор у МШ Јосип Славенски и МШ Станковић.

Андреј Ивановић је студије завршио као оргуљаш-стипендиста у St Peter’s College на Универзитету у Оксфорду. Пред четворочланом комисијом је одбранио дипломски испит из интерпретције (под менторством др Стивена Фара) са највишом оценом и извео је оргуљску мису сачињену од одабраних ставова из литературе од 18. до 21. века. Наступао је у Оксфорду и околини, Лондону, Саутвелу, Питербороу и Гилфорду, као и у Београду. Похађао је мајсторске курсеве у Енглеској и Француској. Као континуо оргуљаш и чембалиста је свирао са ансамблима Mayfield Baroque, Instruments of Time and Truth, New Trinity Baroque и Симфонијским оркестром Макрис. Сарађивао је са Београдском барокном академијом као континуо корепетитор, и за своје свирање је награђен. Недавно је наступио као оргуљаш изводећи Брамсов Немачки реквијем са Симфонијским оркестром РТС. Активно сарађује са Београдском надбискупијом као оргуљаш у Катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије. У сарадњи са Факултетом музичке уметности је одржао предавање о литургијском свирању. Тренутно је на мастер студијама из извођаштва (оргуље) на ФМУ у Београду у класи Маје Смиљанић-Радић. Осим оргуља, Андреј такође свира чембало и клавир, и повремено компонује.

Изванредни Боб је пост-дисциплинарни уметник који користи светло, видео, ласере и технологију за своје радове и наступе. Резидент је клуба Drugstore и фестивала Apgrade. Наступао је са водећим светским DJ-евима техно сцене у региону, по Европи, Америци, Мексику и Канади, као и са џез музичарима, рок бендовима, класичним ансамблима и истраживачима звука.
(аутор фотографије Милица Коларић)

Loading...