23. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МИЛКИЦА РАДОВАНОВИЋ

02.07.2023., 20:00

Оргуљашица и пијанисткиња Милкица Радовановић је након школовања на Универзитету у Нишу, наставила усавршавање на Универзитету у Ставангеру, где је магистрирала оргуље и клавир. Као свестрани музичар интензивно наступа широм Норвешке и Скандинавије.
Гостовање оргуљашице су подржале фондације Fund for Performing Arts и Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway).

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Токата и фуга у де–молу, BWV565

Макс Регер (1873–1916)
Корална фантазија Straf mich nicht in deinem Zorn, оп. 40/2

Јохан Себастијан Бах
Корални прелудијум Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639

Франц Лист (1811–1886)
Прелудијум и фуга на мотив Бе–А–Це–Ха (B-A-C-H), S. 260/2

Јохан Квандал (1919–1999)
Фантазија за оргуље, оп. 83

Шарл-Мари Видор (1844–1937)
Алегро из Оргуљске симфоније бр. 6 у ге–молу, оп. 42/2

Биографија:
Оргуљашица и пијанисткиња Милкица Радовановић је свестрани солиста и камерни музичар са широким спектром музичких интересовања, од барока до савремене музике. Наступала је као солиста, камерни музичар и са оркестром у различитим концертним просторима и црквама. Била је полуфиналиста Међународног такмичења Бах у Лајпцигу 2018. године, финалисткиња Нордијског оргуљског такмичења 2021. године и вишеструка је добитница на међународним такмичењима клавира.
Награђена је највишом наградом Универзитета у Нишу – Сребрном наградом за најбољег дипломираног студента и два пута је добила Златну награду Града Ниша као најбоља ученица. Добила је и почаст Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II за одлична постигнућа у средњој школи.
Милкица Радовановић је магистрирала оргуљско извођење на Универзитету у Ставангеру, у класи Видара Викерена, Ингер-Лисе Улсруд и Бјорна Андора Драгеа. Пре тога је завршила мастер и постдипломске студије клавирског извођења на истом универзитету где је била под менторством Ерлинга Р. Ериксена и Данијела Рема. Диплому и концертни испит је положила са похвалама, а такође је добила похвале за изванредне успехе на мастер и постдипломским студијама. Претходно је студирала у Србији у класама Александра Сердара и Христине Вуковић.
Њене изведбе дела Ј. С. Баха су изазвале посебне похвале, означивши је као једног од интерпретатора који у Баховој музици истиче снагу, интелигенцију и префињеност додира.
Милкица је такође посвећена педагогији и стално се усавршава као истакнути професор клавира и оргуља. Тренутно живи у Норвешкој, где ради као професор клавира и оргуља у Уметничкој школи у Уленсакеру.

Loading...