REZULTATI KONKURSA ZA PROGRAM LIKOVNE GALERIJE 2024. GODINE

13.07.2023., 12:00-20:00

REZULTATI KONKURSA ZA PROGRAM LIKOVNE GALERIJE 2024. GODINE

Savet Likovne galerije radio je u sledećem sastavu: dr Maja Stanković, istoričarka umetnosti i redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, Ana Knežević, istoričarka umetnosti i kustoskinja-saradnica Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara i Sava Ristović, istoričar umetnosti i urednik na Drugom programu Radio Beograda.

Prilikom selekcije predloga pristiglih na konkursu za izlaganje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u izlagačkoj sezoni 2024. uzeti su u obzir sledeći parametri: značaj i aktuelnost problema i tema kojima se umetnici bave, kvalitet tehničkog i tehnološkog izvođenja radova, kao i njihov potencijal da otvore prostor za aktivni dijalog sa publikom. Selekcija je zasnovana na pristupu koji uključuje umetnike i umetnice različitih generacija, naročito onih sa bogatom izlagačkom praksom, što je u skladu sa dugogodišnjim programom same galerije. Pored toga, u izbor su uključeni i umetnici mlađe generacije, kao i istaknuti umetnici koji su već duži niz godina aktivni na sceni. Tokom ovog procesa selekcije, Savet je jednoglasno odlučio da se, s obzirom na veliki broj prijava i kvalitet odabranih, umesto šest, realizuje sedam izložbi, te se preporučuje da se izložba Darije Medić Računari 144 i Nine Ivanović Plemeniti tokovi realizuju u jednom uobičajenom izložbenom terminu, u trajanju određenom prema dogovoru sa samim umetnicama.

Na osnovu pristiglih prijava Savet je doneo odluku o prihvatanju sledećih predloga za realizaciju izložbi, umetnika/ca:

1. Aleksandrija Ajduković, Integracija
2. Nina Ivanović, Plemeniti tokovi
3. Nikola Marković, Uputstvo za upotrebu
4. Nikola Macura, Zarđali orkestar
5. Darija Medić, Računari 144
6. Nina Todorović, Dnevnik diskontinuiteta
7. Milica Crnobrnja Vukadinović, Ambijent

U programu Likovne galerije u izlagačkoj 2024. godini biće realizovane tradicionalne izložbe: Kritičari su izabrali 2024, dobitnice Nagrade Lazar Trifunović za 2019. godinu, Simone Ognjanović, Efemerne izložbene konfesije i 19. BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture).

Zahvaljemo se svima koji su poslali svoje predloge i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani.

Loading...