РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМ ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ 2024. ГОДИНЕ

13.07.2023., 12:00-20:00

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМ ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ 2024. ГОДИНЕ

Савет Ликовне галерије радио је у следећем саставу: др Маја Станковић, историчарка уметности и редовна професорка на Факултету за медије и комуникације, Ана Кнежевић, историчарка уметности и кустоскиња-сарадница Музеја афричке уметности – збирке Веде и др Здравка Печара и Сава Ристовић, историчар уметности и уредник на Другом програму Радио Београда.

Приликом селекције предлога пристиглих на конкурсу за излагање у Ликовној галерији Културног центра Београда у излагачкој сезони 2024. узети су у обзир следећи параметри: значај и актуелност проблема и тема којима се уметници баве, квалитет техничког и технолошког извођења радова, као и њихов потенцијал да отворе простор за активни дијалог са публиком. Селекција је заснована на приступу који укључује уметнике и уметнице различитих генерација, нарочито оних са богатом излагачком праксом, што је у складу са дугогодишњим програмом саме галерије. Поред тога, у избор су укључени и уметници млађе генерације, као и истакнути уметници који су већ дужи низ година активни на сцени. Током овог процеса селекције, Савет је једногласно одлучио да се, с обзиром на велики број пријава и квалитет одабраних, уместо шест, реализује седам изложби, те се препоручује да се изложба Дарије Медић Рачунари 144 и Нине Ивановић Племенити токови реализују у једном уобичајеном изложбеном термину, у трајању одређеном према договору са самим уметницама.

На основу пристиглих пријава Савет је донео одлуку о прихватању следећих предлога за реализацију изложби, уметника/ца:

1. Александрија Ајдуковић, Интеграција
2. Нина Ивановић, Племенити токови
3. Никола Марковић, Упутство за употребу
4. Никола Мацура, Зарђали оркестар
5. Дарија Медић, Рачунари 144
6. Нина Тодоровић, Дневник дисконтинуитета
7. Милица Црнобрња Вукадиновић, Амбијент

У програму Ликовне галерије у излагачкој 2024. години биће реализоване традиционалне изложбе: Критичари су изабрали 2024, добитнице Награде Лазар Трифуновић за 2019. годину, Симоне Огњановић, Ефемерне изложбене конфесије и 19. БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Захваљемо се свима који су послали своје предлоге и честитамо онима чији су предлози одабрани.

Loading...