Rezultati konkursa galerije Podroom za izlagačku sezonu 2024/2025

13.07.2023., 12:00-20:00

Rezultati konkursa galerije Podroom za izlagačku sezonu 2024/2025

 

Sa zadovoljstvom objavljujemo rezultate konkursa kao i celokupni program planiran da bude realizovan tokom 2024/2025. godine u galeriji Podroom.

Na osnovu više od 40 poslatih predloga, Savet u sastavu: Mara Anjoli Vujić, kustoskinja galerije Cukrarna u Ljubljani, Đulijana Karbi Jersun, kustoskinja galerije Trieste Kontemporanea u Trstu i Marko Stamenković, nezavisni istoričar umetnosti, likovni kritičar i kustos, odabrali su:

–        Samostalnu izložbu australijskog umetnika Džejmsa Njuita HAVEN koja predstavlja kritičku i poetsku interpretaciju bizarne priče o maloj, nepriznatoj mikro-naciji na napuštenoj puškarnici iz Drugog svetskog rata u Severnom moru.

–        Multimedijalnu instalaciju Deane Petrović Livnica pesama koja je sastavljena od video-projekcija i višekanalnog zvuka, a bazirana na materijalima pronađenim u televizijskim, muzejskim i filmskim arhivama čiji glavni protagonist su radnici-pesnici jugoslovenskih fabrika, gradilišta i omladinskih radnih akcija.

–        Grupnu izložbu, seriju diskurzivnih događaja i radionica hrvatske kustoskinje i umetnice Ive Kovač Arheologija otpora: korektiv za budućnost koja okuplja arhivu feminističkog otpora koje su napravile kulturne radnice i istraživačice kroz forme otvorenih istraživačkih procesa sa fokusom na umetnička istraživanja i performativne radove savremenih vizuelnih umetnica.

 

U program će biti uvrštene još dve konkursne prijave pristigle na ovogodišnji konkurs, a to su:

–        Grupna izložba Obnavljanje smisla umetnika Šejme Fere i Saše Stojanovića u saradnji sa naučnicom Marijom Tasić koja teži da kritički istraži procese proizvodnje znanja, transformativnu moć umetnosti i mesto naučnika i umetnika u kapitalocenu.

–        Samostalna izložba hrvatske umetnice Ane Mušćet Horizont koju kurira Leila Topić, a koja proučava i predstavlja sudbine nestalih u Domovinskom ratu i posleratnom periodu.

 

Program za 2024/2025. godinu obuhvatiće još dve unapred odabrane izložbe, od kojih je jedna rezultat dugoročne saradnje između galerije Podroom i Odseka za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu:

–        Grupnu izložbu studenata InFLUenca #3 koja će i u trećem izdanju predstaviti pregled umetničkih i pedagoških praksi sa Odseka za nove medije na FLU u Beogradu.

–        Samostalnu izložbu umetničkog dua Doplgenger

 

Tokom 2024. godine planirana je i realizacija dela izložbe 60. Oktobarskog salona.

 

Još jednom se zahvaljujemo svima koji su poslali predloge i radujemo se novim saradnjama!

Loading...