Резултати конкурса галерије Podroom за излагачку сезону 2024/2025

13.07.2023., 12:00-20:00

Резултати конкурса галерије Подроом за излагачку сезону 2024/2025

 

Са задовољством објављујемо резултате конкурса као и целокупни програм планиран да буде реализован током 2024/2025. године у галерији Podroom.

На основу више од 40 послатих предлога, Савет у саставу: Мара Ањоли Вујић, кустоскиња галерије Цукрарна у Љубљани, Ђулијана Карби Јерсун, кустоскиња галерије Триесте Kонтемпоранеа у Трсту и Марко Стаменковић, независни историчар уметности, ликовни критичар и кустос, одабрали су:

–        Самосталну изложбу аустралијског уметника Џејмса Њуита ХАВЕН која представља критичку и поетску интерпретацију бизарне приче о малој, непризнатој микро-нацији на напуштеној пушкарници из Другог светског рата у Северном мору.

–        Мултимедијалну инсталацију Деане Петровић Ливница песама која је састављена од видео-пројекција и вишеканалног звука, а базирана на материјалима пронађеним у телевизијским, музејским и филмским архивама чији главни протагонист су радници-песници југословенских фабрика, градилишта и омладинских радних акција.

–        Групну изложбу, серију дискурзивних догађаја и радионица хрватске кустоскиње и уметнице Иве Ковач Археологија отпора: коректив за будућност која окупља архиву феминистичког отпора које су направиле културне раднице и истраживачице кроз форме отворених истраживачких процеса са фокусом на уметничка истраживања и перформативне радове савремених визуелних уметница.

 

У програм ће бити уврштене још две конкурсне пријаве пристигле на овогодишњи конкурс, а то су:

–        Групна изложба Обнављање смисла уметника Шејме Фере и Саше Стојановића у сарадњи са научницом Маријом Тасић која тежи да критички истражи процесе производње знања, трансформативну моћ уметности и место научника и уметника у капиталоцену.

–        Самостална изложба хрватске уметнице Ане Мушћет Хоризонт коју курира Леила Топић, а која проучава и представља судбине несталих у Домовинском рату и послератном периоду.

 

Програм за 2024/2025. годину обухватиће још две унапред одабране изложбе, од којих је једна резултат дугорочне сарадње између галерије Podroom и Одсека за нове медије Факултета ликовних уметности у Београду:

–        Групну изложбу студената ИнФЛУенца #3 која ће и у трећем издању представити преглед уметничких и педагошких пракси са Одсека за нове медије на ФЛУ у Београду.

–        Самосталну изложбу уметничког дуа Доплгeнгер

 

Током 2024. године планирана је и реализација дела изложбе 60. Октобарског салона.

 

Још једном се захваљујемо свима који су послали предлоге и радујемо се новим сарадњама!

Loading...