Novi Pazar. Podeljena slika • Dina Tajić i Irfan Ličina

31.08.2023-23.09.2023, 12:00-20:00

Galerija Artget
31.8 – 23.9.2023.
Otvaranje: 31. avusta od 19.00

Novi Pazar. Podeljena slika
Dina Tajić i Irfan Ličina

Umetnički direktor Galerije Artget za 2023. je Srđan Veljović

 

Prateći program:
Subota, 23. oktobar od 13.00
Kustoko vođenje kroz izložbu, vodi Srđan Veljović

 

Fotografije Dine Tajić i Irfana Ličine odnose se na Novi Pazar.
Irfan, profesionalno angažovan u polju fotožurnalizma istančanim osećajem za detalj kroz niz toplih, subjektivnih slika, krećući se obodom, gradi narativ o zajednici.
Dina svežim i mladim fotografskim pogledom svoje teme postavlja u polje imaginacije, izmaštanog, bajkovitog i utopijskog. Ženski lik na fotografijama Dine Tajić je smešten u registar koji je istovremeno bezazlen i subverzivan, u zavisnosti na kog drugog se odnosi.
Dvoje autora nam sa istog mesta nude sopstvene opažaje; oni su (očekivano) različiti, ali razlike nam omogućavaju da konstruišemo kontekst u kome će sam narativ u najširoj meri komunicirati raznolikost referenci, učiniti vidljivim osobenosti zajednice o kojoj govori.

Biografije:

Dina Tajić (2002, Novi Pazar) studentkinja je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Tokom akademskog školovanja svoju pažnju i umetničko delanje usmerila je na polja grafičkog dizajna i slikarstva. Usavršavanjem umetničke prakse u ovim oblastima uspela je da razvije veštine komuniciranja putem vizuelnih elemenata, te da istraži različite tehnike izražavanja. Medij fotografije je pre nekoliko godina prirodno našao svoje mesto u njenoj umetničkoj praksi, te kroz učenje i upoznavanje osobenosti samog medija, razvija i sopstvenu poetiku pričanja priče kroz fotografiju. Beleženje trenutaka i emocija ljudi, događaja i pejzaža izvor je nepresušne inspiracije. Voli da sarađuje i bude deo kolaborativnih umetničkih praksi.

Irfan Ličina (1990, Novi Pazar) kao veoma mlad počinje da se interesuje za žurnalističku fotografiju. Njegovo stvaralaštvo danas usmereno je ka dokumentarnoj i uličnoj fotografiji. Do sada je realizovao tri samostane i učestvovao na preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te bio učesnik brojnih masterklas-radionica od kojih se posebno izdvajaju tri: Focusing Democracy, Novi Sad 2013; Forhana World Press Photo, Beograd 2018; Festival of the Image VII Photo Agancy, Sarajevo 2019. Bio je predavač i gost na raznim radionicama i tribinama vezanim za razvoj kulture fotografije i umetnosti, učesnik je likovne kolonije Sandžak inspiracija umjetnika, Novi Pazar 2016. Dobitnik je više nagrada iz oblasti fotografije, na regionalnom i internacionalnom nivou, a njegov rad deo je kolekcije Istorijskog muzeja u Beogradu. Radio je kao fotoreporter Tanjug-a, Hrvatske novinske agencije Pixsell, Vice Media u Srbiji, a danas radi kao fotoreporter u portalu Nova.rs, BBC na srpskom jeziku, kao i za jednu od tri najveće novinske agencije na svetu Agence France Press. Njegove fotografije su objavljivane u svim većim dnevnim listovima i nedeljnicima u Srbiji i regionu, te svetski poznatim medijima kao što su National Geographic, The Guardian, BBC, L’Est Républicain, Baztab News Arabia, TRT World i DW. Član je Udruženja Fotoreportera Srbije, Udruženja fotografa Srbije kao i Foto-Kino Kluba Novi Pazar, čiji je i trenutni predsednik.

Loading...