Нови Пазар. Подељена слика • Дина Тајић и Ирфан Личина

31.08.2023-23.09.2023, 12:00-20:00

Галерија Артгет
31.8 – 23.9.2023.
Отварање: 31. авуста од 19.00

Нови Пазар. Подељена слика
Дина Тајић и Ирфан Личина

Уметнички директор Галерије Артгет за 2023. је Срђан Вељовић

 

Пратећи програм:
Субота, 23. октобар од 13.00
Кустоко вођење кроз изложбу, води Срђан Вељовић

 

Фотографије Дине Тајић и Ирфана Личине односе се на Нови Пазар.
Ирфан, професионално ангажован у пољу фотожурнализма истанчаним осећајем за детаљ кроз низ топлих, субјективних слика, крећући се ободом, гради наратив о заједници.
Дина свежим и младим фотографским погледом своје теме поставља у поље имагинације, измаштаног, бајковитог и утопијског. Женски лик на фотографијама Дине Тајић је смештен у регистар који је истовремено безазлен и субверзиван, у зависности на ког другог се односи.
Двоје аутора нам са истог места нуде сопствене опажаје; они су (очекивано) различити, али разлике нам омогућавају да конструишемо контекст у коме ће сам наратив у најширој мери комуницирати разноликост референци, учинити видљивим особености заједнице о којој говори.

Биографије:

Дина Тајић (2002, Нови Пазар) студенткиња је на Интернационалном универзитету у Новом Пазару. Током академског школовања своју пажњу и уметничко делање усмерила је на поља графичког дизајна и сликарства. Усавршавањем уметничке праксе у овим областима успела је да развије вештине комуницирања путем визуелних елемената, те да истражи различите технике изражавања. Медиј фотографије је пре неколико година природно нашао своје место у њеној уметничкој пракси, те кроз учење и упознавање особености самог медија, развија и сопствену поетику причања приче кроз фотографију. Бележење тренутака и емоција људи, догађаја и пејзажа извор је непресушне инспирације. Воли да сарађује и буде део колаборативних уметничких пракси.

Ирфан Личина (1990, Нови Пазар) као веома млад почиње да се интересује за журналистичку фотографију. Његово стваралаштво данас усмерено је ка документарној и уличној фотографији. До сада је реализовао три самостане и учествовао на преко 40 колективних изложби у земљи и иностранству, те био учесник бројних мастерклас-радионица од којих се посебно издвајају три: Focusing Democracy, Нови Сад 2013; Forhana World Press Photo, Београд 2018; Festival of the Image VII Photo Agancy, Сарајево 2019. Био је предавач и гост на разним радионицама и трибинама везаним за развој културе фотографије и уметности, учесник је ликовне колоније Санџак инспирација умјетника, Нови Пазар 2016. Добитник је више награда из области фотографије, на регионалном и интернационалном нивоу, а његов рад део је колекције Историјског музеја у Београду. Радио је као фоторепортер Тањуг-а, Хрватске новинске агенције Pixsell, Vice Media у Србији, а данас ради као фоторепортер у порталу Нова.рс, BBC на српском језику, као и за једну од три највеће новинске агенције на свету Agence France Press. Његове фотографије су објављиване у свим већим дневним листовима и недељницима у Србији и региону, те светски познатим медијима као што су National Geographic, The Guardian, BBC, L’Est Républicain, Baztab News Arabia, TRT World и DW. Члан је Удружења Фоторепортера Србије, Удружења фотографа Србије као и Фото-Кино Клуба Нови Пазар, чији је и тренутни председник.

Loading...