FILMSKE GERILE / 31.8. – 5.9.2023. / 20.00

31.08.2023-05.09.2023, 20:00

Nakon što je dugometražni dokumentarni diptih „Non-Aligned” i „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ (Nesvrstani i Filmske gerile) rediteljke Mile Turajlić osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, ali i brojnih gostovanja na drugim festivalima, kao i velikog interesovanja publike, dokumentarni diptih biće ponovo na repertoaru Dvorane Kulturnog centra od 31. avgusta do 5. septembra u terminima od 18 i 20 sati.

Povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u petak 1. septembra biće održan i razgovor sa rediteljkom posle emitovanja prvog filma.

 

→ 20.00
FILMSKE GERILE
Dokumentarni film
Srbija, Francuska, 2022, 94’
Režija: Mila Turajlić

Nesvrstani i Filmske gerile je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna dokumentarna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. FILMSKE GERILE vodi nas iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva uloguje filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Loading...