LOVELY DAYS SA KATARINOM ZDJELAR I ZORANOM ĐAKOVIĆ MINNITI

08.08.2023-10.08.2023, 22:00
-

LEPI DANI / LOVELY DAYS
12. Festival umetnosti, umetničkog filma i videa u Bolu, na Braču
8 – 10. avgusta 2023.

Dvanaestu godinu zaredom, u okviru manifestacije Bolsko lito, u Bolu na Braču (Hrvatska) održava se festival umetnosti, umetničkog filma i videa poznat kao LOVELY DAYS (Lepi dani).
Festival se otvara samostalnom izložbom renomirane umetnice Katarine Zdjelar koja će se održati u Galeriji Centra za kulturu Bol. U nastavku festivala video-radovi Katarine Zdjelar kustoskinja Zorana Đaković Minniti stavila je u dijalog sa radovima nekih od najpriznatijih umetnika današnjice, kao što su Anri Sala, Pjer Uig (Pierre Huyghe) ili Manon de Bur (Manon de Boer).
Ovogodišnja saradnja između umetnice, kustoskinje i Festivala rezultat je saradnje prošle godine kada su u okviru programa Lovely Days 2022 bila prikazana tri filma Katarine Zdjelar ali i izbor od tri video-rada iz Kolekcije Oktobarski salon autora grupe Škart, Olivera Reslera i Želimira Žilnika. U okviru izložbe na Bolu biće prikazani Katarini recentni radovi, koji će svoje izdanje imati u okviru samostalne izložbe u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda tokom novembra ove godine.

Kadar iz rada Katarine Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016, 4 min 30 sek

O umetnici
Katarina Zdjelar odrasla je u Beogradu i živi u Roterdamu. Njeni radovi uglavnom su u mediju pokretnih slika i instalacija, a istražuju način na koji telo susreće drugo telo kao mesto otpora i mogućnosti. Glas, muzika, zvuk i jezik glavni su interesi njene prakse. Zdjelar je magistrirala likovnu umetnost na Institutu Pit Cvart (Piet Zwart) u Roterdamu, diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i završila dvogodišnji boravak na Rijksakademie van beeldende Kunsten u Amsterdamu. Zdjelar je predstavljala Srbiju na 53. Venecijanskom bijenalu i učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u inostranstvu kao što su 11. Berlinski bijenale, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; Metropolitanski muzej fotografije, Tokio; Udruženje Frieze, London; Casino Luksemburg; De Appel, Amsterdam, MACBA Barcelona; MSUB Muzej savremene umetnosti Beograd; Muzej Sztuki Lodz. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima i Nagrade MMSU 24. Zagrebačkog salona (2019.), Nagrada Dolf Henkes (2017.), te je bila i finalistkinja holandske nagrade Prix de Rome (2017., 2010.). Zdjelar je takođe profesor na Institutu Pit Cvart (MA Fine Art), WdKA Roterdam i MAR (Master Artistic Research) na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu.

O festivalu
Festival umetnosti, umetničkog filma i videa LOVELY DAYS nastao je na inicijativu međunarodno priznate hrvatske umetnice bolskih korena Renate Poljak koja je svoje iskustvo umetničkog rada pretočila u ovaj projekat, i u saradnji s Centrom za kulturu Opštine Bol pokrenula ovaj jedinstveni festival savremene umetničke tematike.
LOVELY DAYS je poslednje decenije postavio Bol kao punkt za savremenu umetnost za vreme letnih meseci u Hrvatskoj.
Bolska publika je prethodnih godina održavanja festivala videla više od 220 umetničkih filmova, uz samostalne izložbe Igora Grubića, Marka Tadića, a ove godine i Katarine Zdjelar. Festival i izložbe potiču žive diskusije pa već godinama pobuđuju zanimanje publike za savremenu umetnost i audio-vizuelni izraz.

Kadar iz rada: Pierre Huyghe, Blanche-Neige Lucie, 1997, 4 min

Filmski program
Veče nakon otvaranja izložbe, u sredu 9. avgusta, započinje filmski program u izboru kustoskinje Zorane Đaković Minniti.
Filmski program koncipiran je u odnosu na radove i teme kojima se Katarina Zdjelar bavi, kao što su glas, muzika, zvuk i jezik, kao i njihove produžetke u pogledu otpora i mogućnosti u susretu s drugim(ima).
Tokom prvog dana projekcija u Teatrinu, 9. avgusta, Katarinin možda i najizlaganiji rad „Shoum“ biće stavljen u dijalog s radovima umetnika iz Argentine, Belgije i Ruande koji govore o mogućnostima stvaranja novih, vlastitih prostora u kojima bi se stvari mogle drugačije razumeti i govoriti.

Na programu su sledeći filmovi:
• Katarina Zdjelar, Shoum, 2009, 7 min
• Gabriela Golder, Conversation Piece, 2012, 18 min
• Philbert Aimé Mbabazi Sharangabo, I got my Things and Left, 2018, 22 min
• Eliane Esther Bots, In Flow of Words, 2021, 22 min

 

Drugi dan, 10. avgusta, ulazimo dublje u iskustvene prakse kroz performativnije i eksperimentalnije pristupe u video-radovima, koji se bave istraživanjem prostora zvuka i glasa te njihovim odnosom prema telu i politici.

Na programu su filmovi:
• Pierre Huyghe, Blanche-Neige Lucie, 1997, 4 min
• Anri Sala, Làk-kat 3.0 (Brazilian Portuguese/Portuguese/Angolan Portuguese), 2016, 9 min 38 sek
• Manon de Boer, one, two, many, 2012, 21 min 38 sek
• Katarina Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016, 4 min 30 sek

Program filmskih projekcija realizuje se u saradnji s umetnicama, umetnicima, galerijama Esther Shipper, Auguste Orts, studiom Pierre Huyghe i Kulturnim centrom Beograda.
Festival se realizuje uz podršku Opštine Bol, Ministarstva Kulture RH, Mondrian Fonda iz Holandije, kao i HAVC-a.

 

  • Ulaz na sva događanja je slobodan.
Loading...