NESVRSTANI / 31.8. – 5.9.2023. / 18.00

31.08.2023-05.09.2023, 18:00

Nakon što je dugometražni dokumentarni diptih „Non-Aligned” i „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović“ (Nesvrstani i Filmske gerile) rediteljke Mile Turajlić osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, ali i brojnih gostovanja na drugim festivalima, kao i velikog interesovanja publike, dokumentarni diptih biće ponovo na repertoaru Dvorane Kulturnog centra od 31. avgusta do 5. septembra u terminima od 18 i 20 sati.

Povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u petak 1. septembra biće održan i razgovor sa rediteljkom posle emitovanja prvog filma.

 

→ 18.00
NESVRSTANI
Dokumentarni film
Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, 2022, 101’
Režija: Mila Turajlić

NESVRSTANI su deo dokumentarnog diptiha koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta “Trećeg sveta”. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Film rekonstruiše nastanak “Pokreta nesvrstanih”, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Festivali: IDFA Amestardam, Trst, Zagreb, Pula…

 

Non-Aligned: Scenes from the Labudovic Reels

Loading...