Klavirski trio „Torzo“

25.09.2023., 21:00

Klavirski trio Torzo čine violinistkinja Mila Smiljković, violončelista Đorđe Milošević i pijanistkinja Jasmina Raković. Oni će izvesti koncert pod nazivom Les quatre – kompozitorke, ne samo žene koje komponuju koji čine dela kompozitorki Sesil Šaminad, Žermen Tajfer, Milane Stojadinović Milić i Ljubice Marić. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Program:
Ljubica Marić

Klavirski trio Torzo

Žermen Tajfer
Klavirski trio
Assez animé
Calme sans lenteur
Très animé

Sesil Šaminad
Klavirski trio br. 2 u a–molu, op. 34
Allegro moderato
Lento
Allegro energico

Milana Stojadinović Milić
Tango per tre

Biografije:
Pijanistkinja Jasmina Raković (Beograd, 1988) je zaposlena u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na Gudačkom odseku. Trenutno je studentkinja završne godine doktorskih studija na FMU u oblasti kamerne muzike. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga, kao i u oblast kamernog muziciranja.
Redovno nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope. U okviru proslave Dana škole MŠ Mokranjac u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupala je i kao čembalistkinja. Bila je učesnica ciklusa koncerata Odabrani za odabrane. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici i Constantinus u Nišu.
Godine 2019. je organizovala niz koncerata pod nazivom Klara Šuman – žena ispred svog vremena, povodom 200 godina od rođenja ove pijanistkinje i kompozitorke. Krajem 2021. godine organizovala je niz koncerata posvećenih kamernoj muzici Ljubice Marić, kao deo interdisciplinarnog projekta Prve školovane žene Srbije sa slikarima iz Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača. Projekat je podržao Sokoj.

Đorđe Milošević (Beograd, 1979) je završio MŠ Mokranjac u Beogradu u klasi Relje Ćetkovića. Diplomirao je violončelo na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić. Bio je stipendista Ministarstva kulture i obrazovanja Luksemburga gde se usavršavao na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u klasi Kloda Đampelegrinija. Bio je dobitnik nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Usavršavao na majstorskim kursevima za violončelo, kamernu, baroknu i savremenu muziku. Od 2004. godine interpretira dela na baroknom violončelu na koncertima u zemlji i inostranstvu. Jedan je od osnivača kamernih ansambala Beogradski barok i Gudački kvartet Mokranjac. Bio je član ansambla za savremenu muziku Luxembourg Sinfonietta, kao i ansambala za ranu muziku Nymbus i Balkan Baroque Band. Redovno nastupa sa ansamblom Tempera Barocca. Od 2009. godine je član Ansambla Metamorfozis. Nastupao je na najznačajnijim domaćim muzičkim festivalima, kao i na više istaknutih muzičkih festivala u inostranstvu. Redovno nastupa kao solista. Po njegovoj porudžbini, u poslednjih pet godina je nastalo više od 20 kompozicija različitih formi savremenih kompozitora za solo violončelo, i za violončelo i klavir koje su premijerno izvedene širom Srbije i u inostranstvu.
Ostvario je trajne audio zapise za potrebe RTS, i audio zapise za ERT i European Broadcasting Union. Od 2021. godine je član klavirskog trija Sirijus. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Mila Smiljković (Beograd, 1994) je prva četiri razreda završila u OMŠ Stanislav Binički u klasi Dragane Petrović u čijoj klasi je nastavila školovanje u MŠ Dr Vojislav Vučković. Osnovne i master studije violine je završila na FMU u Beogradu, u klasi Marije Jokanović. Master studije viole je završial na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Tomislava Miloševića.
Nastupala je u svim značajnim salama u Beogradu i širom zemlje kao član kamernih sastava, orkestara, i kao solista na violini i violi. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Stalni je ili honorarni član orkestara kao što su Simfonijski orkestar RTS, Gudači Svetog Đorđa, Makris i Beogradski simfoničari.
Usavršavala se i sarađivala sa brojnim profesorima i umetnicima kao što su Gordan Nikolić, Roman Simović, Goran Kentera, Olga Sitkovecki, Stefan Milenković, Kolin Meters i drugi.
Od 2019. godine radi u MŠ Mokranjac u Beogradu, prvo kao nastavnik kamerne muzike, a zatim kao nastavnik violine.

Loading...