PREDLOZI I ODLUKE, KOMPROMISI I SLOBODE: GRAFIČKI DIZAJNERI U RAZGOVORU

26.09.2023., 18:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Utorak, 26. septembar, 18.00

PREDLOZI I ODLUKE, KOMPROMISI I SLOBODE: GRAFIČKI DIZAJNERI U RAZGOVORU

Panel-diskusija i prezentacija

 

Učestvuju: Dragana Nikolić, Srđa Dragović, Jakov Jakovljević
Moderira: Jelena Nidžović

Stiče se utisak da se o knjizi nikada nije hitrije sudilo na osnovu njenih korica kao danas, kada industrija knjige u svojim promotivnim strategijama računa na vizuelni identitet objavljenog naslova bezmalo više negoli na njena osnovna, tekstovna svojstva.
Takav poredak znači da se grafički dizajneri – idejni tvorci vizuelnog rešenja korica i lica odgovorna za njihovu posredujuću, komunikativnu funkciju – nalaze u polju umnoženijih izazova: na njima je, naime, da intermedijalno „prevedu” sadržaj na slikovni jezik dovoljno primereno ali i dovoljno atraktivno da se korice svojom upečatljivošću daju neposredno primetiti u naplavinama hiperprodukcije nasukanim na izloge knjižara, veb-sajtove i društvene mreže.
Ovaj postupak nalikuje prevodilačkom „plesu u lancima” ali u većoj meri zavisi od volje i odluke urednika i direktora izdavačkih kuća i neuhvatljivog ali neotklonjivog pojma „tržišne logike”, zbog čega se, rečima Bruna Munarija, „umetnost kao zanat” najčešće ostvaruje u procesu selekcije idejnih rešenja.
Septembarska panel-diskusija biće ostvarena u razgovoru tri istaknuta i prepoznatljiva dizajnera knjiga opredeljena za rad u nezavisnom izdavaštvu i uključiće prezentaciju i komentarisanje „odbijenih” korica koje same po sebi slikom govore više od hiljadu reči o zanatu i umetnosti, izazovima, slobodi i kompromisima grafičkog oblikovanja centralnog autoriteta Gutenbergove galaksije – knjige.

 

Dragana Nikolić je dizajnerka i ilustratorka sa višegodišnjim iskustvom u kulturi i izdavaštvu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sarađuje sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu, kao i sa magazinima Liceulice i Mond Diplomatik. Radila na vizuelnom identitetu festivala Trgni se! Poezija! Međunarodni festival poezije i knjige, Međunarodni beogradski susreti prevodilaca, Green Fest, Poezin, Pozorišni festival „Teatar na raskršću” u Nišu. Njen rad je predstavljen u knjigama Mirka Ilića i Stivena Helera “Stop Think Go Do” i “Head to Toe, The Nude in Graphic Design”. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi i festivala u zemlji i inostranstvu. Pored dizajna, bavi se i video-artom. Umetnički je direktor Trećeg Trga i Beogradskog festivala poezije i knjige. Članica je ULUPUDS-a od 2008; dobitnica je više nagrada.

Srđa Dragović je ilustrator i grafički dizajner iz Kolašina. Studirao je u Crnoj Gori (FLU Cetinje) i u SAD (Državni univerzitet, Minesota). Diplomirao je na FLU Cetinje, na Odseku za grafičko oblikovanje knjige. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom, istraživanjem u području istorije i teorije dizajna. Najčešće je angažovan na projektima nezavisne umetničke i izdavačke scene. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kao predavač i voditelj radionica učestvuje na međunarodnim konferencijama i festivalima posvećenim grafičkom i interaktivnom dizajnu. Sarađuje sa više časopisa i umetničkih kolektiva u zemlji i regionu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti plakata i ilustracije. Član je kolektiva Ilustress.

Jakov Jakovljević je ilustrator i grafički dizajner. Fasciniran je nemogućim ukrštanjima vrsta, pojmova i razmišljanja, figurom i pokretom životinjskih, ljudskih i nadljudskih tela; inspirisan, između ostalog, popularnom kulturom, istorijom umetnosti, sopstvenim tumačenjem stvarnosti. Njegov najčešći motiv su svakojaka digitalna bića različitih oblika, veličina i stavova.

Loading...