ПРЕДЛОЗИ И ОДЛУКЕ, КОМПРОМИСИ И СЛОБОДЕ: ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕРИ У РАЗГОВОРУ

26.09.2023., 18:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Уторак, 26. септембар, 18.00

ПРЕДЛОЗИ И ОДЛУКЕ, КОМПРОМИСИ И СЛОБОДЕ: ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕРИ У РАЗГОВОРУ

Панел-дискусија и презентација

 

Учествују: Драгана Николић, Срђа Драговић, Јаков Јаковљевић
Модерира: Јелена Ниџовић

Стиче се утисак да се о књизи никада није хитрије судило на основу њених корица као данас, када индустрија књиге у својим промотивним стратегијама рачуна на визуелни идентитет објављеног наслова безмало више неголи на њена основна, текстовна својства.
Такав поредак значи да се графички дизајнери – идејни творци визуелног решења корица и лица одговорна за њихову посредујућу, комуникативну функцију – налазе у пољу умноженијих изазова: на њима је, наиме, да интермедијално „преведу” садржај на сликовни језик довољно примерено али и довољно атрактивно да се корице својом упечатљивошћу дају непосредно приметити у наплавинама хиперпродукције насуканим на излоге књижара, веб-сајтове и друштвене мреже.
Овај поступак наликује преводилачком „плесу у ланцима” али у већој мери зависи од воље и одлуке уредника и директора издавачких кућа и неухватљивог али неотклоњивог појма „тржишне логике”, због чега се, речима Бруна Мунарија, „уметност као занат” најчешће остварује у процесу селекције идејних решења.
Септембарска панел-дискусија биће остварена у разговору три истакнута и препознатљива дизајнера књига опредељена за рад у независном издаваштву и укључиће презентацију и коментарисање „одбијених” корица које саме по себи сликом говоре више од хиљаду речи о занату и уметности, изазовима, слободи и компромисима графичког обликовања централног ауторитета Гутенбергове галаксије – књиге.

 

Драгана Николић je дизајнерка и илустраторка са вишегодишњим искуством у култури и издаваштву. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду. Сарађује са више издавачких кућа у земљи и иностранству, као и са магазинима Лицеулице и Монд Дипломатик. Радила на визуелном идентитету фестивала Тргни се! Поезија! Међународни фестивал поезије и књиге, Међународни београдски сусрети преводилаца, Греен Фест, Поезин, Позоришни фестивал „Театар на раскршћу” у Нишу. Њен рад је представљен у књигама Мирка Илића и Стивена Хелера “Stop Think Go Do” и “Head to Toe, The Nude in Graphic Design”. Излагала на више самосталних и групних изложби и фестивала у земљи и иностранству. Поред дизајна, бави се и видео-артом. Уметнички је директор Трећег Трга и Београдског фестивала поезије и књиге. Чланица је УЛУПУДС-а од 2008; добитница је више награда.

Срђа Драговић је илустратор и графички дизајнер из Колашина. Студирао је у Црној Гори (ФЛУ Цетиње) и у САД (Државни универзитет, Минесота). Дипломирао је на ФЛУ Цетиње, на Одсеку за графичко обликовање књиге. Бави се илустрацијом, плакатом, инфографиком, слободним цртежом, стрипом, истраживањем у подручју историје и теорије дизајна. Најчешће је ангажован на пројектима независне уметничке и издавачке сцене. Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Као предавач и водитељ радионица учествује на међународним конференцијама и фестивалима посвећеним графичком и интерактивном дизајну. Сарађује са више часописа и уметничких колектива у земљи и региону. Добитник је више награда из области плаката и илустрације. Члан је колектива Ilustress.

Јаков Јаковљевић је илустратор и графички дизајнер. Фасциниран је немогућим укрштањима врста, појмова и размишљања, фигуром и покретом животињских, људских и надљудских тела; инспирисан, између осталог, популарном културом, историјом уметности, сопственим тумачењем стварности. Његов најчешћи мотив су свакојака дигитална бића различитих облика, величина и ставова.

Loading...