Koncert pijanistkinja Jane Marinković i Anastasije Petković

11.09.2023., 21:00

Studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase prof. Marije Đukić, Jana Marinković i Anastasija Petković, izvešće poznata klavirska dela Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena i Franca Lista.

Jozef Hajdn
Andante i varijacije u ef-molu, Hob. XVII/6

Ludvig van Betoven
Sonata za klavir op. 110 br. 31 u As-duru
Moderato cantabile molto espressivo
Allegro molto
Adagio ma non troppo
Allegro ma non troppo

Franc List
Sonetto 47 del Petrarca
Sonetto 104 del Petrarca

Biografije:
Jana Marinković (2001) svoje muzičko obrazovanje započinje 2008. godine u Muzičkoj školi Božidar Trudić. Već u ranom periodu muzičkog školovanja, Jana niže uspehe i zapažene rezultate na mnogim takmičenjima i festivalima po Srbiji gde osvaja visoka priznanja. Srednju muzičku školu Stanković u Beogradu, upisala je 2015. godine u klasi profesorke Gordane Sinadinović. Tokom srednje škole osvojila je brojne značajne nagrade na takmičenjima iz klavira, kao i kamerne muzike sa sastavom Carpe la musica. Nastupala je redovno na koncertima Beogradske klavirske sekcije koji su se održavali u salama muzičkih škola Mokranjac, Dr Vojislav Vučković, Vatroslav Lisinski, Kosta Manojlović i Stanković. Takođe je predstavljala klavirski odsek u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine na Danu škole 2019. godine. Srednju muzičku školu završila je 2019. godine kao đak generacije. Iste godine upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom studija, nastupila je u Studentskom kulturnom centru, Ustanovi kulture Stari grad, Atrijumu Narodnog muzeja, Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti, Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine i Velikoj sali Kolarčeve zadužbine na koncertu klavirske katedre. Kao klavirski saradnik, redovno nastupa sa gitaristom Milošem Vukovićem. Do sada su svirali u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, Muzeju makedonske borbe za državnost i samostalnost u Skoplju, na festivalu Art okupacija u Somboru, na festivalu klasične muzike Osmatranja u Kraljevu 2022. godine i festivalu Musifanto na Sifnosu. Usavršavala se kod pijanista Oleksija Molčanova (Rusija) i Apostolosa Paliosa (Grčka), kao i čembalista Lorenca Gelmija (Italija) i Aleksandra Gergeljfija (Austrija). Trenutno je studentkinja četvrte godine osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi red. prof. mr Marije Đukić.

Anastasija Petković (Čačak, 1999) završila je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ Dr Vojislav Vučković u Čačku.  Osnovno muzičko obrazovanje završila je u klasi prof. Nastasije Meseldžije, dok je srednje muzičko obrazovanje završila u klasi prof. Marije Rudež-Tišme. Uporedo sa klavirom, završila je i osnovno muzičko obrazovanje na odseku za solo pevanje u klasi prof. Dragane Vuković. Trenutno pohađa master akademske studije u klasi red. prof. Marije Đukić, u čijoj klasi je i diplomirala 2022. godine na FMU u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima iz klavira. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu, kod renomiranih pijanista kao što su Rita Kinka, Jurij Kot, Valerij Sigaljevič i drugih poznatih pijanista današnjice. Tokom studija, kao solista, nastupala je u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Galeriji Kolarčeve zadužbine, Studentskom kulturnom centru, Ustanovi kulture Stari grad, Atrijumu narodnog muzeja, Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti i Italijanskom institutu za kulturu.

 

Loading...