Koncert saksofoniste Jana Gričara i pijanistkinje Neže Bregar

28.09.2023., 19:00

Koncert saksofoniste Jana Gričara i pijanistkinje Neže Bregar deo je 10. međunarodnog festivala Belgrade Saxperience koji organizuje Udruženje saksofonista Srbije.

Program:
Klara Šuman
Tri romanse, op. 22
Andante molto
Allegretto: Mit zartem Vortrage
Leidenschaftlich schnell

Sergej Prokofjev
Sonata u De–duru, op. 94
Moderato
Scherzo: Presto
Andante
Allegro con brio

Klod Debisi
Rapsodija za orkestar i saksofon (revidirao: V. David)

Lojze Lebič
Invokacija (á Primož Ramovš)

Fransis Pulenk
Presto iz Trija za obou, fagot i klavir, FP 43 (verzija za sopran saksofon, bariton saksofon i klavir)

Biografije:
Saksofonista Jan Gričar pripada mlađoj generaciji uspešnih slovenačkih muzičara. Diplomirao je sa uspehom na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasama Matjaža Drevenšeka i Mihe Rogine. Studirao je na Regionalnom konzervatorijumu u Versaju kod Vensana Davida i završio magistarske studije na Muzičkom konzervatorijumu u Parizu u klasi Kloda Delangla. Završio je i osnovne studije kamerne muzike kod Lasla Hadadija. Redovno nastupa u koncertnim dvoranama širom Slovenije, Evrope i u Japanu. Nastupao je kao solista sa Bečkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Slovačkog radija, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i Slovenačkom filharmonijom. U dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa Ansamblom Intercontemporain i renomiranim dirigentima kao što su En Šao, Matijas Pinčer, Anton Nanut i Marko Letonja. Gričar je višestruki laureat nacionalnog takmičenja TEMSIG i laureat brojnih priznatih međunarodnih takmičenja kao što su Međunarodno takmičenje kamernih ansambala u Osaki, Marko Fiorindo u Italiji, Andorra Sax Fesst i SAKSGO Nova Gorica. Za izuzetna dostignuća u oblasti muzike dobio je Škerjančevu nagradu Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani, Prešernovu nagradu i Svečanu povelju za najbolja akademska dostignuća Univerziteta u Ljubljani. Bio je višegodišnji dobitnik Zoisove stipendije i stipendista Ministarstva kulture. Radi kao pedagog na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani, gde predaje saksofon i kamernu muziku, a od 2021. godine i kao asistent na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani. Gričar je jedan od vođa Međunarodnog susreta saksofonista SAKSGO u Novoj Gorici.

Pijanistkinja Neža Bregar je nakon diplomiranja na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani, nastavila školovanje na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani pod mentorstvom Hinka Hasa, a istovremeno se usavršavala kod mnogih slovenačkih i stranih profesora. Zajedno sa pijanistkinjom Nađom Rus, osnovala je Duo Scaramouche, sa kojim je završila master studije na Univerzitetu umetnosti u Gracu kod Gila Garburga i Sivan Silver. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima se ističu Prešernova nagrada Muzičke akademije u Ljubljani, srebrna plaketa na takmičenju TEMSIG i 2. nagrada na takmičenju Zlatko Grgošević u Zagrebu, a sa klavirskim duom prva nagrada i zlatna plaketa na takmičenju TEMSIG, kao i druga nagrada na takmičenju Marta Debeli u Gracu. Sa klavirskim duom je učestvovala na takmičenju Golden Classical Music Awards i dobila prvu nagradu i nastup u dvorani Veill Recital Hall u Karnegi holu u Njujorku. Sa duom je nastupila uz pratnju orkestra Mariborske opera, kao i sa EUIO (Omladinski orkestar Evropske unije) pod dirigentskom palicom Vasilija Petrenka. Zaposlena je kao profesor klavira i korepetitor na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani. Redovno nastupa u različitim kamernim sastavima.

 

Loading...