Концерт саксофонисте Јана Гричара и пијанисткиње Неже Брегар

28.09.2023., 19:00

Концерт саксофонисте Јана Гричара и пијанисткиње Неже Брегар део је 10. међународног фестивала Belgrade Saxperience који организује Удружење саксофониста Србије.

Програм:
Клара Шуман
Три романсе, оп. 22
Andante molto
Allegretto: Mit zartem Vortrage
Leidenschaftlich schnell

Сергеј Прокофјев
Соната у Де–дуру, оп. 94
Moderato
Scherzo: Presto
Andante
Allegro con brio

Клод Дебиси
Рапсодија за оркестар и саксофон (ревидирао: В. Давид)

Лојзе Лебич
Invokacija (á Primož Ramovš)

Франсис Пуленк
Престо из Трија за обоу, фагот и клавир, ФП 43 (верзија за сопран саксофон, баритон саксофон и клавир)

Биографије:
Саксофониста Јан Гричар припада млађој генерацији успешних словеначких музичара. Дипломирао је са успехом на Музичкој академији у Љубљани у класама Матјажа Древеншека и Михе Рогине. Студирао је на Регионалном конзерваторијуму у Версају код Венсана Давида и завршио магистарске студије на Музичком конзерваторијуму у Паризу у класи Клода Делангла. Завршио је и основне студије камерне музике код Ласла Хададија. Редовно наступа у концертним дворанама широм Словеније, Европе и у Јапану. Наступао је као солиста са Бечким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Словачког радија, Симфонијским оркестром РТВ Словеније и Словеначком филхармонијом. У досадашњој каријери сарађивао је са Ансамблом Intercontemporain и реномираним диригентима као што су Ен Шао, Матијас Пинчер, Антон Нанут и Марко Летоња. Гричар је вишеструки лауреат националног такмичења ТЕМСИГ и лауреат бројних признатих међународних такмичења као што су Међународно такмичење камерних ансамбала у Осаки, Марко Фиориндо у Италији, Andorra Sax Fesst и САКСГО Нова Горица. За изузетна достигнућа у области музике добио је Шкерјанчеву награду Конзерваторијума за музику и балет у Љубљани, Прешернову награду и Свечану повељу за најбоља академска достигнућа Универзитета у Љубљани. Био је вишегодишњи добитник Зоисове стипендије и стипендиста Министарства културе. Ради као педагог на Конзерваторијуму за музику и балет у Љубљани, где предаје саксофон и камерну музику, а од 2021. године и као асистент на Академији за музику Универзитета у Љубљани. Гричар је један од вођа Међународног сусрета саксофониста САКСГО у Новој Горици.

Пијанисткиња Нежа Брегар је након дипломирања на Конзерваторијуму за музику и балет у Љубљани, наставила школовање на Академији за музику Универзитета у Љубљани под менторством Хинка Хаса, а истовремено се усавршавала код многих словеначких и страних професора. Заједно са пијанисткињом Нађом Рус, основала је Дуо Scaramouche, са којим је завршила мастер студије на Универзитету уметности у Грацу код Гила Гарбурга и Сиван Силвер. Добитница је бројних награда међу којима се истичу Прешернова награда Музичке академије у Љубљани, сребрна плакета на такмичењу ТЕМСИГ и 2. награда на такмичењу Златко Гргошевић у Загребу, а са клавирским дуом прва награда и златна плакета на такмичењу ТЕМСИГ, као и друга награда на такмичењу Марта Дебели у Грацу. Са клавирским дуом је учествовала на такмичењу Golden Classical Music Awards и добила прву награду и наступ у дворани Veill Recital Hall у Карнеги холу у Њујорку. Са дуом је наступила уз пратњу оркестра Мариборске опера, као и са EUIO (Омладински оркестар Европске уније) под диригентском палицом Василија Петренка. Запослена је као професор клавира и корепетитор на Конзерваторијуму за музику и балет у Љубљани. Редовно наступа у различитим камерним саставима.

 

Loading...