GETE FEST 23 / EGZIL / 13.10.2023. / 21.00

13.10.2023., 21:00

GETE FEST 2023

Cena ulaznice 250 dinara
21:00 EGZIL
Nemačka, Belgija, Kosovo*, 2020, 121’
Režija i scenario: Visar Morina
Uloge: Mišel Matičević, Sandra Hiler, Rajner Bok, Tomas Mrac, Flonja Kodheli, Pit Fuks, Stefan Grosman, Zuzane Bredeheft, Franciska Hartman…

Prvo na baštenskoj ogradi visi pacov. Zatim se sastanak održava u drugoj prostoriji, o čemu niko nije obavestio Džafera, uspešnog inženjera poreklom sa Kosova, sa kućicom u nizu, ženom i decom, odlično integrisanog u nemačko društvo. Tako deluje, tako on vidi stvari – ali da li ih i drugi vide na isti način? Džafer sve više ima osećaj da ga svesno maltretiraju i izoluju, sve je napetiji, kao da će eksplodirati svakog trenutka.

Međutim, da li Džafera zaista mobinguju ili je samo preosetljiv? Da li se njegove kolege prema njemu ophode odbojno ili im samo nije simpatičan kao čovek, što mu jednom prilikom prebacuje supruga, jer je i njihov odnos daleko od idealnog. U okruženju uspešnih pripadnika nemačkog srednjeg staleža, koje često deluje depersonalizovano i krajnje depresivno, reditelj Visar Morina, plete napetu psihodramu o pitanjima integracije, pripadnosti i otuđenja, ali i načina kako identitetski konstrukt može da se izmetne u paranoju.

Nagrade: Nemačka nagrada za scenario 2018. Nagrada “Zlatna Lola” (Visar Morina); Sarajevski filmski festival 2020: nagrada kao najbolji film “Srce Sarajeva”

 

* Ovim nazivom se ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova (https://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/168200).

Loading...