GETE FEST 23 / ZBORNICA / 14.10.2023. / 19.00

14.10.2023., 19:00

GETE FEST 2023

Cena ulaznice 250 dinara
Subota, 14. oktobar
19:00 ZBORNICA
Nemačka, 2023, 98’
Režija: Ilker Čatak
Uloge: Leoni Beneš, Leonard Štetniš, Eva Lebau, Mihael Klamer, Rafael Štahovijak, Sara Baueret, Katrin Veliš, Ane-Katrin Gumih…

Nemačka nastavnica Karla (29) je puna entuzijazma kada dobije prvo zaposlenje. Međutim, serija krađa negativno utiče na atmosferu u kolektivu. Kada sumnja padne na jednog turskog đaka kojeg ispituju na ponižavajući način, Karla počinje samostalno da istražuje. Skrivenom kamerom otkriva da je krađe počinila sekretarica škole, Friderike Kun, što Karlu dovodi do nerešive dileme: ispostavlja se da je kradljivica majka Karlinog najdarovitijeg učenika Oskara. Karla sve više gubi kontrolu nad situacijom. S jedne strane, kolege joj okreću leđa. S druge strane, ona je primorana da snosi odgovornost za psihički teret koji pada na Oskara jer se priprema njegovo prebacivanje u drugu školu. Čini se kao da se njega sve ovo nimalo ne dotiče i on pokušava da javnosti predoči viđenje svoje majke, pa se obraća učeničkim novinama. Rasplamsava se diskusija o istini i pravdi.

Nagrade: Međunarodni filmski festival u Berlinu: Nominacija za nagradu publike u programu “Panorama”, nagrada Evropska zvezda u usponu (Leoni Beneš); Nemačka filmska nagrada 2023: najbolji igrani film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolja ženska glavna uloga i najbolja montaža; Nemački kandidat za Oskara u kategroriji najbolji strani film 2024.

Loading...