КЊИЖАРСТВО ДАНАС (И ОВДЕ!): ОД ЉУБАВИ ДО ПРИХОДОВАЊА (панел-дискусија)

12.10.2023., 19:30

Скрећемо вам пажњу да је почетак померен на 19.30

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Четвртак, 12. октобар, 19.30
Улаз слободан

 

КЊИЖАРСТВО ДАНАС (И ОВДЕ!): ОД ЉУБАВИ ДО ПРИХОДОВАЊА
(панел-дискусија)

 

Учествују: Снежана Ранковић („Златно руно”), Александар Николић („Беополис”), Јелена Вукићевић
Модерира: Јелена Ниџовић

 

Заточено између љубави каква чини да се о њему говори као о „позиву” и финансијских прорачуна и показатеља ликвидности какви га стежу у раљама слободног тржишта, књижарство јесте – или би требало да буде – област културне делатности путем које се остварује један део продаје књига у некој заједници и која надилази тржишни предзнак многим видовима моментума којим интервенише у динамику културног живота исте заједнице.
По природи ствари, капитал књижарства – тржишни и симболички – остварен је у суодносу књижара, издавача и читалаца, али је исто тако и у неотклоњивом суодносу са стратегијама културне политике, као и сасвим локалним или сасвим глобалним тежњама, какве су капиталистички реализам или посттранзиција.
Током прве панел-дискусије месеца књиге са књижарима ћемо разговарати о овдашњој и садашњој или пак свагдашњој ентропији њиховог делокруга рада, улози коју књижаре имају у обликовању књижевних заједница и вештинама деловања потребним за околности – можда понајпре када је о картирању терена књижарства реч – битно другачије од оних које смо у виду имали до пре свега неколико година.

Снежана Ранковић рођена је у Чачку. Завршила је студије филозофије на Филозофском факултету у Београду. Од 1990. до 2012. руководи познатим београдским књижарама – „Бата” у Југословенском драмском позоришту и „Стубови културе” на Тргу Републике у Културном центру Београда. Године 1994. покреће и уређује заједно са Боривојем Герзићем часопис за савремену културу, „Етерна”. Приредила је и уредила више публикација. Објавила је неколико својих текстова у „Источнику” и „Свескама”. Аутор је књиге Бонапартин речник. У мају 2013. оснива књижару и издавачку кућу „Златно руно” у Београду, бавећи се истовремено књижарским и уредничким пословима.

Александар Николић, рођен је 1966. Радио у књижарама „Плато” и „Стубови културе”. Са и уз помоћ пријатеља средином деведесетих покреће прво издавачку кућу, а затим 1999. године и књижару „Беополис”. Издаваштвом се више не бави, а о књигама и даље радо разговара и продаје их у холу Дома омладине Београда, у књижари „Беополис”.

Јелена Вукићевић је дипломирала општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету, а мастер студије културологије је завршила на Факултету политичких наука у Београду. Радила је у књижарству и ради у издаваштву, и као новинарка, пре свега на онлајн порталу Бифор Афтер. Текстове и поезију објављује у штампаној и електронској периодици.

 

Loading...