Koncert klavirskog dua „Balkanik“

09.10.2023., 20:00

Klavirski duo Balkanik čine pijanistkinje Jasna Đurović i Marija Gođevac. One će nam se predstaviti delima Mocarta, Gavrilina i Ravela.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za klavir četvoroučno u Ce–duru, KV 521
Allegro
Andante
Allegretto

Valerij Gavrilin
Ciklus Skice za klavir četvororučno (izbor)
Satić
U snovima
Valcer

Moris Ravel
Moja majka guska za klavir četvororučno
Uspavana lepotica
Palčić
Carica pagoda
Lepotica i zver
Vilinski vrt

Biografije:
Jasna Đurović je rođena u Banjaluci, gde je završila OMŠ Vlado Milošević u klasi Branke Kuzmanović. Završila je SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti (odsek-klavir) u klasi Nevene Popović. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija. Snimala je dela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio-televizije Republike Srpske. Bila je stipendista Fonda Petar Kočić, čije se stipendije dodeljuju studentima sa najvišim prosekom ocena, kao i stipendista nevladine organizacije WUS Austria koja se dodeljuje najuspješnijim studentima. Premijerno u Banjaluci je izvodila dela Konstantina Babića, sa kojim je sarađivala u toku studija. Bila je polufinalista pijanističkog takmičenja Grand Koncerteum u Atini, u disciplini klavirski duo. Svirala je u kamernim sastavima i klavirskim duima. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista.
Bavi se klavirskom pedagogijom. Njeni učenici su dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i u inostranstvu. Idejni je nosilac i jedan od osnivača prvog pijanističkog takmičenja u Bosni i Hercegovini – Banjalučki bijenale. Bila je član žirija na pijanističkim takmičenjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Aktivno vodi radionice Viva la muzika za mlade pijaniste, u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor u Banjaluci. Ostvarila je niz zapaženih nastupa kao solista i u klavirskom duu sa kolegama iz Beograda. Aktivno sarađuje sa Marijom Gođevac, sa kojom je osnovala duo Balkanik. Trenutno je zaposlena u Osnovnoj i Srednjoj MŠ Vlado Milošević u Banjaluci kao profesor klavira i kamerne muzike.

Marija Gođevac (1989) je započela svoj muzički put sa 5 godina, u klasi Miroslave Lili Petrović. Nosilac je brojnih specijalnih i prvih nagrada u zemlji i inostranstvu. Završila je studije klavira na FMU u Beogradu, u klasi Ninoslava Živkovića. Bila je predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču.
Nastupila je na projektu International Week u Gracu interpretirajući sa simfonijskim orkestrom Mocartov Koncert za klavir i orkestar, K. 467, kao i na projektu Forty Fingers u Rimu (2009). Svirala je u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holadniji, Italiji, Francuskoj i Rusiji. Aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitavalima kamerne muzike. Nosilac je prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gde je nastupila u okviru kamernog sastava BG Piano Duo i održala uspešan koncert. Kao član istog dua je dobila prvu nagradu na takmičenju Danubius Talents u Budimpešti. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti klavirske pedagogije. Usavršavala se kod eminentnih klavirskih pedagoga. Sarađuje sa pijanistkinjom i profesorom klavira iz Banjaluke Jasnom Đurović, sa kojom je osnovala pijanistički duo Balkanik. Zaposlena je kao korepetitor i profesor klavira u MŠ Davorin Jenko u Beogradu.

Loading...