Концерт пијанисте Мирослава Поповића

12.10.2023., 18:00

Мирослав Поповић је добитник награде Невена Поповић за 2022. годину. Награду додељује Катедра за клавир ФМУ за најзначајније уметничко остварење у години. Концерт се реализује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду и Српском академијом наука и уметности.

Програм:
Доменико Скарлати
Соната у де–молу. K 213

Соната у Це – дуру, K. 420

Јозеф Хајдн
Соната у Ас–дуру, Hob. 16/46
Allegro moderato
Adagio
Presto

Морис Равел
Циклус Огледала (избор)
I Ноћни лептири
II Тужне птице
IV Алборада дел грациозо

Клод Дебиси
Прелудијуми из Свеске бр. 1, L. 117 (избор)
I Плесачице Делфа
II Једра
V Брда Анакаприја
IX Прекинута серенада
X Потопљена катедрала

Биографија:
Мирослав Поповић (1985) је био ђак новосадске МШ Исидор Бајић, у класи Иване Брановачки. Дипломирао је 2008. Године на Академији уметности у Новом Саду код Владимира Огаркова, гостујућег професора из Русије. Усавршавао се код педагога као што су Мирослава Лили-Петровић, Душан Трбојевић, Арбо Валдма, Нинослав Живковић, Рита Кинка, Светлана Богино, Дијане Андерсен, Приска Беноа, Младен Чолић, Ненад Качар и Жак Рувије.
Добитник је Прве награде на Меморијалу Исидор Бајић у Новом Саду (2002), награде Гранд при на Међународном такмичењу младих музичара у Загребу (2023) и награде Невена Поповић коју додељује Катедра за клавир ФМУ у Београду за најзначајније уметничко остварење у 2022. години.
Наступао је у Градској кући у Новом Саду, Синагоги у Новом Саду, Галерији САНУ у Београду, у Сали Коларчеве задужбине, Сали Београдске филхармоније, Великој сали СКЦ-а, на фестивалу СОМУС (Сомбор) – солистички, са оркестром, и као члан камерних састава са уметницима као што су Радослава Воргић-Журжован, Љиљана Лишковић, Јожеф Бисак, Ведран Феризовић, Јелена Шаренац, Лидија Кнајп, Душица Половина, Михал Будински, Теодора Бољанац и други. Од 1994. године је остварио низ снимака за РТВ Нови Сад. Радио је на идејном пројекту и остварењу студентског фестивала А-Фест Академије уметности у Новом Саду (2007, 2009).
Његове композиције, као и аранжмани за стандардне и нестандардне саставе, јавно су извођени, а неки од њих налазе се у нотним и звучним издањима.
Студент је завршне године докторских студија клавира на ФМУ у Београду, у класи Наташе Митровић. Запослен је на Академији уметности у Новом Саду као стручни сарадник корепетитор на Катедри за гудачке инструменте.

О награди Невена Поповић:
Катедра за клавир Факултета музичке уметности од 2017. године, једном годишње, додељује награду Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење у претходној календарској години. Под уметничким остварењем подразумевају се концерти са оркестром и реситали одржани у најзначајнијим салама у Београду у периоду календарске године. Награду добијају студенти клавира основних, мастер, специјалистичких и докторских студија на Факултету музичке уметности. О добитнику награде одлучују наставници и сарадници Факултета музичке уметности чланови Катедре за клавир који предају главни предмет, на својој седници.

Aутор фотографије: Бојан Ђуришић

Loading...