Koncert violistkinje Marine Popović i pijanistkinje Nede Hofman-Sretenović

09.10.2023., 21:00

Marina Popović i Neda Hofman-Sretenović su ove godine osnovale duo Nema, nakon uspešne saradnje u okviru Ansambla za novu muziku Gradilište. Na programu su dela Baha, Bramsa, Rote i Emila Petrovića.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Svita za violončelo br. 6 u De–duru, BWV 1012 (izbor)
I Prelude
II Allemande

Johanes Brams
Sonata za violu i klavir br. 1 u ef–molu, op. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Nino Rota
Intermeco

Emil Petrović
Rapsodija br. 2 za solo violu

Biografije:
Marina Popović je završila master studije iz violine u Kristiansandu (Norveška), gde je bila stipendista te države. Završila je master studije iz viole sa najvišom ocenom na Falultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Mlađenovića.
Kao član trija violina Anime je snimila kompakt disk pod naslovom Refleksija (2019) u izdanju kuće Metropolis. Nakon toga je trio promovisao disk na koncertima u zemlji i u Irskoj. Kao član ovog trija je dobitnica projekta u oblasti kulture i umetnosti za Kulturni centar Srbije Ivo Andrić u Pekingu, gde će nastupiti ove godine.
Sa Beogradskim trijom je uspešno završila projekat Kamerna muzika Ivana Jevtića, koji je podržalo Ministarstvo kulture. Godine 2019. je ostvarila i projekat Dva lica klasike, kao član dua Anime. Učestvovala je u projektu Muzički karavan, koji je prvi i jedinstveni projekat takve vrste u našoj zemlji a koji je obuhvatio devet koncerata u devet različitih gradova u zemlji, na kojima su izvedena neka od najznačajnijih dela domaćih kompozitora – akademika. Posle uspešne saradnje u ansamblu Gradilište, ove godine je osnovala duo Nema, zajedno sa pijanistkinjom Nedom Hofman-Sretenović. Stalni je član SO RTS.

Neda Hofman-Sretenović je studirala klavir u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1999. godine, i na Visokoj školi za m uziku u Kelnu, gde je završila studije 2002. godine, kao stipendista DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistarske studije je završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke. Doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela.
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. je osnovala Ansambl za novu muziku Gradilište, sa kojim je održala preko 30 koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Sa istim ansamblom je pokrenula Festival savremene muzike ReConstruction 2017. godine. Učestvovala je i na festivalu Kompozitori u prvom licu u Beogradu (2004), kao i na festivalima KOMA i Lasciar vibrare. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv.Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata academica, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium Musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za CD produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Loading...