16. KONDENZ / Hiljadu i druga noć

31.10.2023., 20:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Utorak, 31. oktobar od 20.00

 

U okviru Festivala feminističkih budućnosti / 16. Kondenz Festival savremenog plesa i performansa:

Hiljadu i druga noć

predstava

 

Na prvom „putovanju” u hiljadu i drugu noć plesni kolektiv NEUT poziva posetioce da se prepuste proviđenju, stvore prostor za imaginaciju ili pak uzmu aktivno učešće u događaju i uživaju u sadržajima koje nude izvođačice i izvođači.
Istraživaće se forme i sredstva koje su u vezi s temama samog dela sa različitim fokusima: na tekst, ples, muziku, video i veštačku inteligenciju.
Kamerni ansambl MONK učestvuje u događaju izvođenjem transkripicije dela „Šeherezada” Rimskog-Korsakova, originalno pisanog za simfonijski orkestar, čime se nadgrađuje princip pripovedanja koji prožima čitav performans.

Odnosi prostornih i vremenskih konteksta, bili oni u harmoniji ili sukobu, tokom rada isticali su se u prvi plan interesovanja umetnika i odveli u potragu za alternativnim načinima funkcionisanja – unutar društva, male umetničke grupe ili pojedinca samog.

A kad bi hiljadu i druga noć…

 

Autori/ke i izvođači/ce: Jovana Stojić, Jana Milenković, Đorđe Živadinović Grgur, Simonida Žarković, Isidora Popović
Muzičari: Vojin Aleksić, Vladimir Stanišić, Pavle Rakočević, Rastko Pavlović
Umetnički i naučni saradnici: Dunja Savić, Filip Otović Višnjić, Vera Klupić

Stvaralački proces ovog dela podržan je kroz obrazovnu platformu Puzzle #7 Stanice Servisa za savremeni ples i projekta Dance On Pass On Dream On.

Plesni kolektiv NEUT (Jana Milenković, Isidora Popović, Jovana Stojić, Simonida Žarković i Đorđe Živadinović Grgur) nastao je kao neformalna grupa mladih umetnika okupljena oko obrazovnog programa Puzzle u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples. Kroz edukativni program, teorijske, praktične i diskurzivne radionice, kao umetnici sa interesovanjem u oblasti savremenog plesa, performansa i multimedijalnih praksi, imali smo priliku da radimo sa različitim regionalnim i međunarodnim mentorima i afirmisanim koreografima (Igor Koruga, Marko Milić, Ana Dubljević, Dalija Aćin Thelander, Jelena Alempijević, Isidora Stanišić, Vim Wandekeybus, Dragana Alfirević, Dejan Srhoj, Dušan Murić, Willy Prager, Marijana Cvetković, Bojana Mladenović, Aleksandra Janeva Imfeld, Ana Vujanović, Thiago Granato, Dragana Bulut i dr). Kroz međusobnu saradnju i druženje, izdvojili smo se kao grupa umetnika srodnih interesovanja i aspiracija koja je započela samostalan rad i raznorodna istraživanja negujući koautorski princip. Osnovni fokus predstavlja praktikovanje i ispitivanje kolektivnih praksi u stvaralaštvu. Od 2020. godine, aktivni smo na nezavisnoj kulturnoj sceni, kroz autorski rad, ali i kroz saradnje sa drugim institucijama i umetnicima.

Radovi: Finale (2020), Lako (2021), Kolo (2021), Jagode sa šlagom (2021)

 

Loading...