16. КОНДЕНЗ / Хиљаду и друга ноћ

31.10.2023., 20:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Уторак, 31. октобар од 20.00

 

У оквиру Фестивала феминистичких будућности / 16. Конденз Фестивал савременог плеса и перформанса:

Хиљаду и друга ноћ

представа

 

На првом „путовању” у хиљаду и другу ноћ плесни колектив НЕУТ позива посетиоце да се препусте провиђењу, створе простор за имагинацију или пак узму активно учешће у догађају и уживају у садржајима које нуде извођачице и извођачи.
Истраживаће се форме и средства које су у вези с темама самог дела са различитим фокусима: на текст, плес, музику, видео и вештачку интелигенцију.
Камерни ансамбл МОНК учествује у догађају извођењем транскрипиције дела „Шехерезада” Римског-Корсакова, оригинално писаног за симфонијски оркестар, чиме се надграђује принцип приповедања који прожима читав перформанс.

Односи просторних и временских контекста, били они у хармонији или сукобу, током рада истицали су се у први план интересовања уметника и одвели у потрагу за алтернативним начинима функционисања – унутар друштва, мале уметничке групе или појединца самог.

А кад би хиљаду и друга ноћ…

 

Аутори/ке и извођачи/це: Јована Стојић, Јана Миленковић, Ђорђе Живадиновић Гргур, Симонида Жарковић, Исидора Поповић
Музичари: Војин Алексић, Владимир Станишић, Павле Ракочевић, Растко Павловић
Уметнички и научни сарадници: Дуња Савић, Филип Отовић Вишњић, Вера Клупић

Стваралачки процес овог дела подржан је кроз образовну платформу Puzzle #7 Станице Сервиса за савремени плес и пројекта Dance On Pass On Dream On.

Плесни колектив НЕУТ (Јана Миленковић, Исидора Поповић, Јована Стојић, Симонида Жарковић и Ђорђе Живадиновић Гргур) настао је као неформална група младих уметника окупљена око образовног програма Puzzle у организацији Станице Сервиса за савремени плес. Кроз едукативни програм, теоријске, практичне и дискурзивне радионице, као уметници са интересовањем у области савременог плеса, перформанса и мултимедијалних пракси, имали смо прилику да радимо са различитим регионалним и међународним менторима и афирмисаним кореографима (Игор Коруга, Марко Милић, Ана Дубљевић, Далија Аћин Thelander, Јелена Алемпијевић, Исидора Станишић, Vim Wandekeybus, Драгана Алфиревић, Дејан Срхој, Душан Мурић, Willy Prager, Маријана Цветковић, Бојана Младеновић, Александра Јанева Имфелд, Ана Вујановић, Thiago Granato, Драгана Булут и др). Кроз међусобну сарадњу и дружење, издвојили смо се као група уметника сродних интересовања и аспирација која је започела самосталан рад и разнородна истраживања негујући коауторски принцип. Основни фокус представља практиковање и испитивање колективних пракси у стваралаштву. Од 2020. године, активни смо на независној културној сцени, кроз ауторски рад, али и кроз сарадње са другим институцијама и уметницима.

Радови: Финале (2020), Лако (2021), Коло (2021), Јагоде са шлагом (2021)

 

Loading...