Mogućnosti predela

05.10.2023-11.11.2023, 12:00-20:00

Galerija Podroom KCB, Trg Republike 5/-1
5. 10 – 11. 11. 2023.
Otvaranje: četvrtak, 5. oktobra od 19.00

 

Mogućnosti predela

 

Preuzmite listu pratećih programa

Prateći program:
Subota, 28. oktobar u 13.00
Zemlja da (li) trpi: Predeli Srbije između različitih koncepcija razvoja i društvene dobrobiti
(Panel-diskusija)
Učestvuju: Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta, Zoran Erić, istoričar umetnosti, Andreja Tutundžić, pejzažni arhitekta. Moderiraju: Suzana Gavrilović i Milena Putnik. Svoj glas u razgovoru dobiće i šuma sa Peštera, preslušavanjem fragmenata rada Kiše drugačije padaju Dušice Dražić, Mirjane Dragosavljević i Tanje Šljivar.

 

Centar za promociju nauke, osmu godinu zaredom, organizuje manifestaciju art+science. Kroz izložbu „Mogućnosti predela“ i brojne prateće programe, od 5. oktobra do 11. novembra, u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, nastavljamo brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.

Centralno mesto na izložbi ima rad Puna crta prekinuta crta: Budućnost liminalnih predela, autorskog tima koji čine Milena Putnik, Nemanja Lađić, Suzana Gavrilović i Milovan Milenković.
Ovaj rad izabran je jednoglasnom odlukom žirija na Otvorenom pozivu Promene pokreću promene za produkciju u okviru ovogodišnjeg art+science programa Centra za promociju nauke. Na Poziv je, inače, odgovorilo oko 220 umetnika i istraživača sa ukupno 81 projektnom prijavom. Autorke i autori odabranog predloga radili su od marta do septembra 2023. godine na razvoju i produkciji umetničkog rada zajedno sa brojnim saradnicama i saradnicima i timom Centra za promociju nauke.

Odabrani projekat u fokus stavlja pejzaž kao mesto koje formiraju prirodni procesi i delovanje čoveka, a kroz istraživački proces stičemo uvid u trenutno stanje određenog pejzaža i njegovu moguću transformaciju: na primeru dva narušena predela u neposrednoj blizini Beograda, površinskih kopova uglja i planine oštećene kamenolomima, autori istražuju dinamiku i oblike vizuelnog uticaja eksploatacije.

Radovi u galeriji Podroom otkrivaju narative i obrasce slojevitih interakcija svih elemenata koji čine jedan predeo. Kroz umetničke prakse, istraživanja specifična za lokaciju, društvenu akciju i ekološke metodološke pristupe, autori nastoje da razotkriju višeslojno znanje ugrađeno u naše neposredno okruženje. Tako dobijeno znanje omogućava bolje razumevanje predela i uspostavljanje ravnoteže između ljudskih potreba i mogućnosti mesta. Kroz šest istraživačkih umetničkih radova na izložbi „Mogućnosti predela“ kretanjem kroz dinamična mesta znanja i mogućnosti razmatramo izbore za budućnost, poštujući još više finu ravnotežu između prirode, predela i znanja.

Na izložbi su predstavljeni video-radovi disarming Emanuela Goloba (Emanuel Gollob), Učenje iz zajedničkog dobra Stefana Laksnesa (Stefan Laxness), filmski esej Scene ekstrakcije umetnice Sanaz Sohrabi, slike iz serije Fallout umetnice Ive Kuzmanović i performans (prlično frendli, ali ne i previše)_drAIg Dražena Horvatića i Đorđa Živadinovića Grgura.

Izložbu prati i preko deset pratećih programa – od performativnih vođenja kroz izložbu, preko razgovora, panel-diskusija, gostovanja stranih autora do organizovane posete površinskim kopovima lignita Kolubara. Deo ovogodišnjeg programa je i izložba Neka druga mesta u Muzeju primenjene umetnosti, kustoski projekat Ivana Šukovića, koji spaja pet umetnika i istraživače sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI).

O art+science programu Centra za promociju nauke

Centar za promociju nauke počeo je da inicira, razvija i pruža podršku različitim aktivnostima koje spajaju umetnost i nauku 2014. godine kroz svoje učešće u globalnom projektu Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network). Kao član mreže, Centar je doprineo oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i podrži saradnju kreativnih umova iz sfera umetnosti i nauke. Od 2016. godine pokrenuta je godišnja manifestacija art+science. Tokom prethodnih sedam izdanja, predstavljeni su radovi domaćih i stranih umetnika, istraživača i transdisciplinarnih stvaralaca. art+science aktivnosti CPN-a pokazale su se kao značajne za približavanje nauke široj javnosti i povećanje opšte naučne pismenosti.

Manifestacija art+science u 2023. godini predstavlja deo aktivnosti u okviru projekta Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal), koji kofinansira EU program Kreativna Evropa.

 

Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal)

Projekat Evropski digitalni dogovor (EUDigitalDeal) istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i algoritamska obrada podataka, direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet naših demokratskih sistema. Mreža evropskih i globalnih partnera, koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora, okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Od 1. januara 2023. godine, pa tokom sledeće tri godine, ovim pitanjima se bavi konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca, Austrija.

Pratite naše aktivnosti i programe na:
http://artandscience.rs/
https://www.facebook.com/kraljapetra46
https://twitter.com/CPNSrbija
https://www.instagram.com/centar_za_promociju_nauke/
https://www.youtube.com/@CPNCentarzapromocijunauke

Loading...