NOVO LICE RADNIKA U KULTURI

25.10.2023., 19:00

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Sreda, 25. oktobar u 19.00
Ulaz je slobodan

 

NOVO LICE RADNIKA U KULTURI
panel-diskusija

 

Učestvuju: Ana Vuković, Ana Pejović, Jelena Pavlović
Moderacija: Jelena Nidžović, urednica književnog i tribinskog programa KCB

 

Umesto poslovičnog – a često pasivnog – konstatovanja nepovoljnog trenutka po dinamiku kulturnog života, kao i pesimističnih tonova koji boje početke, ali i završetke najvećeg broja iskaza o slici i prilici uslova za umetničku i kulturnu produkciju, drugi oktobarski panel književno-tribinskog programa sagovornicama i publici će otvoriti prostor za zamenu ovakvih konstatacija produktivnijim sadržajima – pitanjima u korist opisivanja postojećih i predlaganja novih rešenja i modela saradnji koji intervenišu u postojeće stanje stvari ili bi to mogli.
Neka od tih pitanja obuhvatiće ekonomsku i socijalnu sigurnost radnika i radnica u kulturi, otvorene i moguće prostore međusektorskog susticanja u stvaranju kulturnog ambijenta, razvoj, dostatnost i posledice dosadašnjih oblika međunarodne kulturne saradnje, kao i fokalnu tačku svakog rada u umetnosti i kulturi: promišljanje adekvatnosti odgovora na potrebe publike.

 

BIOGRAFIJE UČESNICA:
Ana Vuković (r. 1994. u Beogradu), završila je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti, na smeru Menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture. Radila je kao producentkinja i administratorka u Stanici – Servisu za savremeni ples. Bavila se produkcijom i organizacijom različitih manifestacija i festivala, ali je takođe učestvovala i kao autorka u različitim umetničkim procesima. Trenutno je koordinatorka mreže Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Ana Pejović (r. 1980 u Prijepolju), diplomirala je na Odseku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 2002. do 2008. godine radila je u izdavačkoj kući Rende kao lektorka, asistentkinja urednika i urednica. Od 2009. do 2011. radila je u beogradskoj podružnici hrvatske izdavačke kuće VBZ, kao asistentkinja urednika i urednica. Tokom devet godina rada u izdavaštvu, uredila je više od dve stotine knjiga, uglavnom savremenih naslova iz regiona i Evrope, a dve godine (2011–2013) radila je i kao kourednica izdavačke kuće Reflektor, koja izdaje audio-knjige. S engleskog je prevela nekoliko knjiga, među kojima je i Britanski muzej propada, autora Dejvida Lodža, i Zamisli da me nema američkog pisca Adama Hazlita. Godine 2009. zajedno s Vladimirom Arsenijevićem osniva književno udruženje KROKODIL, u kom je radila kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka. Danas je menadžerka projekata u organizaciji forumZFD.

Jelena Pavlović je filološkinja, menadžerka u kulturi i producentkinja, a radi i u oblastima digitala, odnosa sa javnošću i marketinga. Učestvovala je u koordinaciji i realizaciji različitih projekata iz oblasti inicijativa mladih, njihovog učešća u kreiranju omladinskih politika, u oblastima kulture i umetnosti, edukacije, zaštite ljudskih prava, kao i u oblasti socioekonomskih inkluzija. Njen projekat „Evropske vrednosti za mlade” nagrađen je 2014. godine od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Godine 2015. bila je jedan od predstavnika Zapadnog Balkana na Ekonomskom forumu mladih lidera u Poljskoj. Od kraja 2016. radila je kao umetnička direktorka Galerije „Polet”. Počev od organizovanja Art Weekend Beograda 2019, radi u KC Grad u oblastima odnosa sa javnošću i produkcije, kao i u Gradskoj Galeriji na programu Artist in Residence i onlajn programu Alone Together (2020). Bila je programska koordinatorka Art zone na Mikser festivalu i jedna od selektora i članova žirija izložbe Black Box 2021. godine. Bila je u koordinacionom timu nastupa balkanske selekcije dizajnera na Young Balkan Designers u Milanu 2022. i jedna od glavnih producentkinja projekta Izuzetne žene Srbije koji je inicirala Ambasada Kraljevine Holandije. Osnivačica je platforme za književnost i umetnost Buking (2021), autorka programa Buking Balkan (2023) i urednica književnog programa KC Grad.

Loading...