НОВО ЛИЦЕ РАДНИКА У КУЛТУРИ

25.10.2023., 19:00

Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/1
Среда, 25. октобар у 19.00
Улаз је слободан

 

НОВО ЛИЦЕ РАДНИКА У КУЛТУРИ
панел-дискусија

 

Учествују: Ана Вуковић, Ана Пејовић, Јелена Павловић
Модерација: Јелена Ниџовић, уредница књижевног и трибинског програма КЦБ

 

Уместо пословичног – а често пасивног – констатовања неповољног тренутка по динамику културног живота, као и песимистичних тонова који боје почетке, али и завршетке највећег броја исказа о слици и прилици услова за уметничку и културну продукцију, други октобарски панел књижевно-трибинског програма саговорницама и публици ће отворити простор за замену оваквих констатација продуктивнијим садржајима – питањима у корист описивања постојећих и предлагања нових решења и модела сарадњи који интервенишу у постојеће стање ствари или би то могли.
Нека од тих питања обухватиће економску и социјалну сигурност радника и радница у култури, отворене и могуће просторе међусекторског сустицања у стварању културног амбијента, развој, достатност и последице досадашњих облика међународне културне сарадње, као и фокалну тачку сваког рада у уметности и култури: промишљање адекватности одговора на потребе публике.

 

БИОГРАФИЈЕ УЧЕСНИЦА:
Ана Вуковић (р. 1994. у Београду), завршила је основне студије на Факултету драмских уметности, на смеру Менаџмент и продукција позоришта, радија и културе. Радила је као продуценткиња и администраторка у Станици – Сервису за савремени плес. Бавила се продукцијом и организацијом различитих манифестација и фестивала, али је такође учествовала и као ауторка у различитим уметничким процесима. Тренутно је координаторка мреже Асоцијације Независна културна сцена Србије (НКСС).

Ана Пејовић (р. 1980 у Пријепољу), дипломирала је на Одсеку за енглески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Од 2002. до 2008. године радила је у издавачкој кући Ренде као лекторка, асистенткиња уредника и уредница. Од 2009. до 2011. радила је у београдској подружници хрватске издавачке куће ВБЗ, као асистенткиња уредника и уредница. Током девет година рада у издаваштву, уредила је више од две стотине књига, углавном савремених наслова из региона и Европе, а две године (2011–2013) радила је и као коуредница издавачке куће Рефлектор, која издаје аудио-књиге. С енглеског је превела неколико књига, међу којима је и Британски музеј пропада, аутора Дејвида Лоџа, и Замисли да ме нема америчког писца Адама Хазлита. Године 2009. заједно с Владимиром Арсенијевићем оснива књижевно удружење КРОКОДИЛ, у ком је радила као менаџерка пројеката и главна координаторка. Данас је менаџерка пројеката у организацији форумЗФД.

Јелена Павловић је филолошкиња, менаџерка у култури и продуценткиња, а ради и у областима дигитала, односа са јавношћу и маркетинга. Учествовала је у координацији и реализацији различитих пројеката из области иницијатива младих, њиховог учешћа у креирању омладинских политика, у областима културе и уметности, едукације, заштите људских права, као и у области социоекономских инклузија. Њен пројекат „Европске вредности за младе” награђен је 2014. године од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. Године 2015. била је један од представника Западног Балкана на Економском форуму младих лидера у Пољској. Од краја 2016. радила је као уметничка директорка Галерије „Полет”. Почев од организовања Art Weekend Beograda 2019, ради у КЦ Град у областима односа са јавношћу и продукције, као и у Градској Галерији на програму Artist in Residence и онлајн програму Alone Together (2020). Била је програмска координаторка Арт зоне на Миксер фестивалу и једна од селектора и чланова жирија изложбе Black Box 2021. године. Била је у координационом тиму наступа балканске селекције дизајнера на Young Balkan Designers у Милану 2022. и једна од главних продуценткиња пројекта Изузетне жене Србије који је иницирала Амбасада Краљевине Холандије. Оснивачица је платформе за књижевност и уметност Букинг (2021), ауторка програма Букинг Балкан (2023) и уредница књижевног програма КЦ Град.

Loading...