Izložba ODLOMCI Miloša Tomića

03.10.2023-14.01.2024, non-stop

Paviljon na Cvetnog trgu, ugao Njegoševe i ulice Kralja Milana
3. 10. 2023 – 14. 1. 2024.

Izložba ODLOMCI
Miloša Tomića

Kustoskinja: Marija Radoš

 

Prateći program:
Subota, 2. decembar od 13 do 15 časova
Galerija Artget, Trg Republike 5/1
Dečja radionica „Uprljaj se sam!“ za đake uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Vodi: Miloš Tomić

 

Miloš je zaljubljenik u predmete. U svet predmeta u limbu između života i apsoluta, očišćen od ljudi i funkcija koje emanira posredno kroz pohabanost i rabljenost. Svi ti predmeti koje pronalazi, transformisani njegovom pažnjom i imaginacijom postaju grandiozni i neretko zaslužuju kolekcije, kakvih je Miloš prikupio dosta. Ti predmeti su „lepi” i imaju posebne i nezamenljive, samim tim i herojske uloge u aktivnostima malih života.

ODLOMCI koje ovom prilikom izlaže u staklenoj kućici na Cvetnom trgu su komadi plastičnih lavora i posuda koje je nalazio na obalama reka Dunava i Save, po napuštenim fabrikama, divljim deponijama, buvljacima kad se prodavci pokupe. To je otpad, ruglo savremene civilizacije i opasnost za sredinu i život, ali negativna konotacija staje u trenutku kada Miloš u svom pasioniranom lovu po mulju i prašini ugleda obojeni komad plastike. Miloš ne koristi polje umetnosti da bi poslao poruku i mobilisao pažnju, on propušta sadržaje kroz dublje slojeve svoje ličnosti i time ih menja.

S obzirom na to da su mu prioritetni lični angažman, interakcija i otvorenost za ljude, situacije i predmete, a da su „čuda” koja nalazi i stvara svakodnevna, mašta o svojoj vitrini u gradu u kojoj bi stalno menjao postavke. Kao što je upetljana veza njegove umetnosti i svakodnevice, tako bi i ta vitrina bila prikladna kao deo gradskog ambijenta, protočna, promenljiva, direktna, lako manipulisana, podložna nekontrolisanim intervencijama i reakcijama prolaznika. Zbog svega toga se ovo izlaganje segmenta njegovog rada i aktivnosti u ogranizaciji KCB-a i dešava van likovne galerije u ovom gradskom prostoru, koji ima svoju logiku i istoriju, ali i transparentnost – da samo postoji u dinamici grada.

Zbog toga neće biti ni klasičnog otvaranja izložbe na kojima je uglavnom uštogljena atmosfera već će tokom trajanja izložbe publika biti pozivana na druženja, kreativne seanse i razmene sa umetnikom.

 

Vizuelni dobošar koji će sredstvima stripa i minimalističke animacije praviti buku oko izložbe, za i protiv nje: Miloš Ćosović Desko

 


Umesto klasičnog otvaranja, pozivamo vas na neformalno druženje, maltene piknik! na trgu ispred paviljona od 17 časova u utorak, 3. oktobra:
biće domaćeg soka, možda i nešto iz rerne, a vi ponesite svoje omiljene šolje, možda i još štošta, ono što bi inače poneli na piknik sa pogledom na birane „Odlomke“.


 

* Miloš Tomić je tvrdoglavi filmažija sa nekoliko pratećih ali upornih hobija: muzika, đubretarenje, foto-kolaž, piskaranje… Još od 1993. bavi se kratkim formama: dokumentarnim, igranim, animiranim, eksperimentalnim… Često u dnevničkoj formi, kolažne strukture, kombinacijom teme sa bezbroj improvizacija.

Studirao filmsku režiju u klasi Miše Radivojevića, master i doktorske studije na FAMU, odsek Multimedijalne animacije. Bio gost student u Madridu i Berlinu.
Učestvovao na brojnim filmskim festivalima i izložbama sa promenjljivim uspehom. Igrom slučaja 2013. zajedno sa Vladimirom Perićem predstavljao Srbiju na Vencijalnskom Bijenalu.

Od 2005. relativno uspešno vodi radionice po mnogim gradovima i selima širom Evrope, a od 2009. do 2014. predavao je na FMK-u, stvarno jeste.

Iako mu u fokusu ostaje film i animacija, nastavlja da kad god može, švrlja i po ostalim medijima, da ih kombinuje, sa promenljivim uspehom, prateći svoje ideje ili tuđe predloge.

https://www.instagram.com/milos.tomic_filmmaker

 


Naslovna fotografija: Aleksa Borković

Loading...