Изложба ОДЛОМЦИ Милоша Томића

03.10.2023-14.01.2024, non-stop

Павиљон на Цветног тргу, угао Његошеве и улице Краља Милана
3. 10. 2023 – 14. 1. 2024.

Изложба ОДЛОМЦИ
Милоша Томића

Кустоскиња: Марија Радош

 

Пратећи програм:
Субота, 2. децембар од 13 до 15 часова
Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Дечја радионица „Упрљај се сам!“ за ђаке узраста од првог до четвртог разреда основне школе
Води: Милош Томић

 

Милош је заљубљеник у предмете. У свет предмета у лимбу између живота и апсолута, очишћен од људи и функција које еманира посредно кроз похабаност и рабљеност. Сви ти предмети које проналази, трансформисани његовом пажњом и имагинацијом постају грандиозни и неретко заслужују колекције, каквих је Милош прикупио доста. Ти предмети су „лепи” и имају посебне и незаменљиве, самим тим и херојске улоге у активностима малих живота.

ОДЛОМЦИ које овом приликом излаже у стакленој кућици на Цветном тргу су комади пластичних лавора и посуда које је налазио на обалама река Дунава и Саве, по напуштеним фабрикама, дивљим депонијама, бувљацима кад се продавци покупе. То је отпад, ругло савремене цивилизације и опасност за средину и живот, али негативна конотација стаје у тренутку када Милош у свом пасионираном лову по муљу и прашини угледа обојени комад пластике. Милош не користи поље уметности да би послао поруку и мобилисао пажњу, он пропушта садржаје кроз дубље слојеве своје личности и тиме их мења.

С обзиром на то да су му приоритетни лични ангажман, интеракција и отвореност за људе, ситуације и предмете, а да су „чуда” која налази и ствара свакодневна, машта о својој витрини у граду у којој би стално мењао поставке. Као што је упетљана веза његове уметности и свакодневице, тако би и та витрина била прикладна као део градског амбијента, проточна, променљива, директна, лако манипулисана, подложна неконтролисаним интервенцијама и реакцијама пролазника. Због свега тога се ово излагање сегмента његовог рада и активности у огранизацији КЦБ-а и дешава ван ликовне галерије у овом градском простору, који има своју логику и историју, али и транспарентност – да само постоји у динамици града.

Због тога неће бити ни класичног отварања изложбе на којима је углавном уштогљена атмосфера већ ће током трајања изложбе публика бити позивана на дружења, креативне сеансе и размене са уметником.

 

Визуелни добошар који ће средствима стрипа и минималистичке анимације правити буку око изложбе, за и против ње: Милош Ћосовић Деско

 


Уместо класичног отварања, позивамо вас на неформално дружење, малтене пикник! на тргу испред павиљона од 17 часова у уторак, 3. октобра:
биће домаћег сока, можда и нешто из рерне, а ви понесите своје омиљене шоље, можда и још штошта, оно што би иначе понели на пикник са погледом на биране „Одломке“.


 

* Милош Томић је тврдоглави филмажија са неколико пратећих али упорних хобија: музика, ђубретарење, фото-колаж, пискарање… Још од 1993. бави се кратким формама: документарним, играним, анимираним, експерименталним… Често у дневничкој форми, колажне структуре, комбинацијом теме са безброј импровизација.

Студирао филмску режију у класи Мише Радивојевића, мастер и докторске студије на ФАМУ, одсек Мултимедијалне анимације. Био гост студент у Мадриду и Берлину.
Учествовао на бројним филмским фестивалима и изложбама са промењљивим успехом. Игром случаја 2013. заједно са Владимиром Перићем представљао Србију на Венцијалнском Бијеналу.

Од 2005. релативно успешно води радионице по многим градовима и селима широм Европе, а од 2009. до 2014. предавао је на ФМК-у, стварно јесте.

Иако му у фокусу остаје филм и анимација, наставља да кад год може, шврља и по осталим медијима, да их комбинује, са променљивим успехом, пратећи своје идеје или туђе предлоге.

https://www.instagram.com/milos.tomic_filmmaker

 


Насловна фотографија: Алекса Борковић

Loading...