PREDAVANJE TOME PIKETIJA

27.10.2023., 20:00

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Petak, 27. oktobar od 20.00
Predavanje će biti na engleskom jeziku, bez prevoda.
Ulaz je slobodan. Broj mesta je ograničen.
Predavanje će biti uživo prenošeno i na internetu.

 

PREDAVANJE TOME PIKETIJA

 

U petak, 27. oktobra, sa početkom u 20 časova, Toma Piketi, jedan od najistaknutijih ekonomista i mislilaca današnjice, održaće predavanje „Kratka istorija jednakosti” u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6). Tom prilikom biće mu uručena nagrada IFDT-a „Miladin Životić” za kritički angažman.

Gostovanje Tome Piketija u toku Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na kome je Francuska počasni gost, organizuju Akademska knjiga, Francuski institut u Srbiji i Institut za filozofiju i društvenu teoriju, uz podršku Kulturnog centra Beograda.

Piketi će gostovati na Sajmu knjiga sutradan, u subotu 28. oktobra od 12.30 časova, na Francuskom štandu, kada je predviđen razgovor sa medijima u prisustvu posetilaca. Toma Piketi će knjige potpisivati na štandu Akademske knjige u Hali 1 u 13.30 časova.

_____

Toma Piketi (Thomas Piketty), francuski ekonomista, rođen je 1971. godine. Profesor je na École d’économie de Paris i na École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS). Objavljivanjem naučnog bestselera Kapital u XXI veku (Le capital au XXIe siècle, 2013) Toma Piketi je izazvao veliku pažnju svetske javnosti. U svetu je prodato preko 2,5 miliona primeraka. Knjiga je prevedena na više od 40 svetskih jezika. Glavna tema knjige je nejednakost u bogatstvu i prihodima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama od 18. veka. Piketi je jedan od najgromoglasnijih zagovornika progresivnog oporezivanja dohotka i bogatstva na globalnom nivou kako bi se smanjila nejednakost u svetu. Po ovoj knjizi snimljen je dugometražni film u režiji novozelandskog režisera Džastina Pembertona.

Akademska knjiga je objavila Piketijeve knjige Kapital u XXI veku, Jedva čekam socijalizam i Kratka istorija jednakosti. Za Sajam knjiga izlaze dve nove Piketijeve knjige, Kapital i ideologija i Sagledati razmere rasizma, pobediti diskriminaciju.

Loading...