ПРЕДАВАЊЕ ТОМЕ ПИКЕТИЈА

27.10.2023., 20:00

Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6
Петак, 27. октобар од 20.00
Предавање ће бити на енглеском језику, без превода.
Улаз је слободан. Број места је ограничен.
Предавање ће бити уживо преношено и на интернету.

 

ПРЕДАВАЊЕ ТОМЕ ПИКЕТИЈА

 

У петак, 27. октобра, са почетком у 20 часова, Тома Пикети, један од најистакнутијих економиста и мислилаца данашњице, одржаће предавање „Кратка историја једнакости” у Дворани Културног центра Београда (Коларчева 6). Том приликом биће му уручена награда ИФДТ-а „Миладин Животић” за критички ангажман.

Гостовање Томе Пикетија у току Међународног београдског сајма књига, на коме је Француска почасни гост, организују Академска књига, Француски институт у Србији и Институт за филозофију и друштвену теорију, уз подршку Културног центра Београда.

Пикети ће гостовати на Сајму књига сутрадан, у суботу 28. октобра од 12.30 часова, на Француском штанду, када је предвиђен разговор са медијима у присуству посетилаца. Тома Пикети ће књиге потписивати на штанду Академске књиге у Хали 1 у 13.30 часова.

_____

Тома Пикети (Thomas Piketty), француски економиста, рођен је 1971. године. Професор је на École d’économie de Paris и на École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS). Објављивањем научног бестселера Капитал у XXI веку (Le capital au XXIe siècle, 2013) Тома Пикети је изазвао велику пажњу светске јавности. У свету је продато преко 2,5 милиона примерака. Књига је преведена на више од 40 светских језика. Главна тема књиге је неједнакост у богатству и приходима у Европи и Сједињеним Америчким Државама од 18. века. Пикети је један од најгромогласнијих заговорника прогресивног опорезивања дохотка и богатства на глобалном нивоу како би се смањила неједнакост у свету. По овој књизи снимљен је дугометражни филм у режији новозеландског режисера Џастина Пембертона.

Академска књига је објавила Пикетијеве књиге Капитал у XXI веку, Једва чекам социјализам и Кратка историја једнакости. За Сајам књига излазе две нове Пикетијеве књиге, Капитал и идеологија и Сагледати размере расизма, победити дискриминацију.

Loading...