20. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – BOJANA DIMKOVIĆ i DUŠAN TOROMAN / ODLOŽENO

09.11.2023., 19:30

Koncert se odlaže, a uskoro će biti objavljen novi termin koncerta.
Koncert pod nazivom Muzika za čembalo i pijano-forte izvešće čembalistkinja Bojana Dimković zajedno sa Dušanom Toromanom koji će ovoga puta svirati pijano-forte. Na programu su Tri dua pisana za ovaj sastav A. Ž. Rigela, kao i Koncertantna simfonija i Ž. F. Taprea.

Program:
Anri-Žozef Rigel (1741–1799)
Tri dua za piano-fote i čembalo, op. 14
Duo br. 1 u Es–duru
Allegro maestoso
Minuetto
Andante moderato
Presto

Duo br. 2 u ce–molu
Allegro non troppo
Adagio
Presto

Duo br. 3 u Ge–duru
Marche
Menuet
Polonese
Allegro

Žan-Fransoa Tapre (1738–1822)
Koncertantna simfonija u Ge–duru za čembalo, pijano-forte i orkestar ad libitum, op. 15
Allegro moderato
Tempo di Menuetto

Biografije:
Bojana Dimković vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i kamerni muzičar. Često sarađuje sa istaknutim pojedincima i ansamblima. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na poziciji umetničkog saradnika u okviru Poliinstrumentalne katedre.
Njeni koncertni angažmani uključuju izvođenja u Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Poljskoj i na Islandu. Nastupala je na festivalima Čeltenam, Oksford lider, London Hendl, Festival poljske muzike u Krakovu… Redovno nastupa na svim značajnim festivalima u zemlji.
Kao solista je nastupala sa ansamblom Die Kölner Akademie, Orkestrom Radio-televizije Srbije, Gudačima Svetog Đorđa, ansamblima New Trinity Baroque i Metamorfozis. Kao aktivni pobornik nove muzike Bojana je član dua sa violončelistom Đorđem Miloševićem čija se izvođačka aktivnost fokusira na promociju dela srpskih kompozitora. Takođe je član osnivač dua Šumanjski/Dimković sa baritonom Kšištofom Šumanjskim. Oni svojim programima publici uspešno predstavljaju neotkrivena i zaboravljena dela. Bojana je prethodni nosilac Henri Ričardson nagrade, stipendista fondacije Wall Trust, pobednik takmičenja Petar Konjović i finalista takmičenja Kathleen Ferrier Awards i Royal Overseas League. Po završetku školovanja u Persl školi za muzičke talente, osnovne i višestruke master studije završila je na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Dušan Toroman je diplomirao klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature 18. i 19. veka na originalnim instrumentima pri Akademiji Bartolomeo Kristofori u Firenci. Takođe je diplomirao čembalo na Konzervatorijumu Đ. Rosini u Pezaru. Pobednik je međunarodnih takmičenja Broadwood Harpsichord Competition u Londonu, Tournoi International de Musique u Parizu i Concorso Internazionale Wanda Landowska u gradu Ruvo di Pulja.
Kao solista i kamerni muzičar je svirao u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Rumuniji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji… Nastupao je sa ansamblima kao što su New Trinity Baroque, Arbor Dianae, Simfonijski orkestar RTS-a, UA Stanislav Binički i Gudački orkestar Šlezinger kao solista izvodeći koncerte Baha, Samartinija, Hajdna, Salijerija, Mocarta i Betovena.
Angažovan je kao korepetitor na Katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, kao i pri Austrijskoj baroknoj akademiji, Beogradskoj baroknoj akademiji i Baroknom ateljeu Marijane Mijanović. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Loading...