29. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA / 29.11.2023.

29.11.2023., 14:00

29. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
25.11-01.12.
Kulturni Centar Beograda

14.00
KRALJEVSTVO ŽIVOTINJA
Francuska, Belgija, 2023, 130’

Režija: Thomas Cailley

Uloge: Romain Duris, Adèle Exarchopoulos, Paul Kircher, Jean Boronat…

Svetom vladaju mutacije koje postepeno pretvaraju ljude u životinje. Fransoa čini sve što je u njegovoj moći da spasi svoju suprugu koja ima ovu misterioznu bolest. Dok se neki od tih stvorenja kriju u obližnjoj šumi, on kreće sa Emilom, njihovim šesnaestogodišnjim sinom, na misiju koja će zauvek promeniti njihove živote…

 

 

17.00
NA IVICI
Francuska, 2023, 93’

Režija: Nicolas Peduzzi

Mladi doktor,altruističkog duha, vodi hrabru bitku kako bi održao oronulu parisku bolnicu u kojoj radi i zadržao svoje pacijente na okupu.

 

 

19.00
ŽIVKO NIKOLIĆ – NEDOSANJANI SAN
Crna Gora, 2023, 70’

Režija: Senad Šahmanović

Učestvuje: Dijana Marojović, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Liljana Kontić, Dragomir Felba, Vera Crvenčanin Kulenović, Milutin Karadžić, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila, Bojana Kovačević…

Film Živko Nikolić – nedosanjani san je priča o poslednjem, nedovršenom delu velikog crnogorskog i jugoslovenskog sineaste Živka Nikolića. Reč je o materijalu koji će nakon skoro 30 godina prvi put ugledati svetlost dana. Kroz nekoliko narativnih linija, koristeći arhivske materijale, nove snimke i snimljene intervjue, film približava Nikolićevo stvaralaštvo širem auditorijumu. Kroz film će nas provesti Živkov sin Petar, koji će otkriti više detalja o odnosu sa ocem, njihovim razgovorima, snovima, željama, sanjanim tokom turbulentnih devedesetih 20. veka. Pored njega, u filmu učestvuju i glumci, koji su sarađivali na Nikolićevom poslednjem filmu. Sniman je u Nikšiću, Podgorici, Beogradu i Njujorku.

 

 

21.00
NOME
Gvineja Bisao, Francuska, Portugalija, Angola, 2023, 112’

Režija: Sana Na N’Hada

Uloge: Marcelino António Ingira, Binete Undonque…

Gvineja Bisao, 1969. Nasilni rat između portugalske kolonijalne vojske i gerilske vojske Afričke stranke za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih ostrva. Nome napušta svoje selo i pridružuje se gerilskim snagama. Nakon nekoliko godina, vraća se kao heroj, ali sreća će ubrzo ustupiti mesto gorčini i cinizmu.

Loading...