Predstavljanje knjige LAŽNE VESTI u izdanju Kreativnog centra

28.11.2023., 19:00

Galerija Artget, Trg republike 5/1, Beograd
Utorak, 28. novembar, 19.00
Ulaz je slobodan.

Predstavljanje knjige LAŽNE VESTI u izdanju Kreativnog centra

Knjigu predstavljaju:
Violeta Kecman, docent na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu
Stefan Janjić, urednik portala FakeNews tragač i docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
Irena Jovanović, urednica u Kreativnom centru
Uvodna reč: Jelena Nidžović, urednica književno-tribinskog programa KCB

Novo izdanje Kreativnog centra LAŽNE VESTI je sveobuhvatan priručnik za razumevanje i rešavanje problema dezinformisanosti, čije posledice se sve više osećaju u društvu, političkom životu, a utiču i na samostalno rasuđivanje.
Prijemčivim stilom, uz humor i dozu intrige, knjiga Lažne vesti bavi se svim fazama nastanka i širenja dezinformacija, istovremeno opremajući čitaoce znanjima i veštinama potrebnim za kritičko čitanje, analiziranje medija i razlikovanje istinitih vesti od lažnih.
Autorka knjige je katalonska novinarka, istraživačica i predavačica Nerejda Kariljo. Knjigu je ilustrovao čileanski ilustrator Alberta Monta, a s katalonskog ju je prevela Silvija Monros Stojaković.
Na društvenim mrežama svakodnevno nailazimo na manipulisane slike i video-zapise, na teorije zavere, dipfejkove, a tu su i botovi koji jedva čekaju da nas povuku za nos. Pored svega toga, često i mi sami, nehotice, postajemo saučesnici u pravljenju haosa i širenju dezinformacija – zbog toga što nemamo alate koji bi nam pomogli da razdvojimo istinu od laži.
U knjizi su definisani i objašnjeni različiti tipovi lažnih vesti i dezinformacija uz primere iz prakse – od satire i parodije, preko lažnog konteksta, do manipulisanog, obmanjujućeg i podmetnutog sadržaja. S druge strane, Lažne vesti nas uče i kako da prepoznamo saznajne predrasude (pristrasnosti), koje često onemogućavaju naše pravilno rasuđivanje. Ova knjiga nam ukazuje i na to od kolikog je značaja stalno preispitivanje, kako se traga za dokazima, kao i da svaki problem treba osmotriti iz različitih perspektiva. Posedovanje navedenih veština je preduslov da samostalno možemo vršiti jednu od najvažnijih operacija u snalaženju u svetu dezinformacija – verifikaciju ili fektčeking.
Kako su društvene mreže često dominantna sredstva za širenje dezinformacija, autorka ukazuje na probleme koje mogu stvoriti algoritmi, filteri i baloni unutar kojih boravimo na društvenim mrežama, ali predstavlja i savremene tehnologije i internet alatke koje nam pomažu da se snađemo u mnoštvu informacija. Mladi čitaoci dobijaju najrazličitije alate i strategije koji će im pomoći da razlikuju pouzdane od nepouzdanih izvora i da sa razumevanjem rasuđuju o informacijama na koje nailaze.
„Knjiga Lažne vesti na sveobuhvatan, pristupačan i duhovit način jača kritičko razmišljanje i zdrav skepticizam. Ona je, zapravo, set prve pomoći za probijanje kroz džunglu dezinformacija: izoštrićete svoja čula i naučićete kako da pravite zamke za prevarante, ali i za sopstvene zablude”, istakao je Stefan Janjić, urednik portala FakeNews tragač i recenzent Lažnih vesti.

Dodatne informacije u vezi sa izdanjem dostupne su na veb-sajtu izdavača: https://kreativnicentar.rs/p/knjiga/lazne-vesti/

Nerejda Kariljo je stekla doktorat iz oblasti novinarstva i komunikacija na Autonomnom univerzitetu u Barseloni. Pokrenula je otvoreni obrazovni projekat Learn to Check, koji se bavi suzbijanjem lažnih vesti putem edukacije o načinima provere podataka i podsticanjem kritičkog duha. Vodi kurseve i sprovodi projekte koji doprinose unapređivanju medijske pismenosti.

Alberto Mont je čileanski ilustrator rođen u Kitu, glavnom gradu Ekvadora. Godinama je objavljivao kratke stripove na blogu Dosis Diarias. Radio je kao ilustrator za mnoge izdavačke kuće, reklamne agencije i časopise iz Kolumbije, Argentine, Perua, Venecuele, Čilea i Španije. Sa crtačem Linijersom od 2016. godine izvodi posebnu stend-ap komediju u kojoj su objedinjene strast za crtanjem i strast za humorom.

Loading...