Predstavljanje knjige LAŽNE VESTI u izdanju Kreativnog centra

28.11.2023., 19:00

Галерија Артгет, Трг републике 5/1, Београд
Уторак, 28. новембар, 19.00
Улаз је слободан.

Представљање књиге ЛАЖНЕ ВЕСТИ у издању Креативног центра

Књигу представљају:
Виолета Кецман, доцент на Високој школи за комуникације у Београду
Стефан Јањић, уредник портала FakeNews tragač и доцент на Филозофском факултету у Новом Саду
Ирена Јовановић, уредница у Креативном центру
Уводна реч: Јелена Ниџовић, уредница књижевно-трибинског програма КЦБ

Ново издање Креативног центра ЛАЖНЕ ВЕСТИ је свеобухватан приручник за разумевање и решавање проблема дезинформисаности, чије последице се све више осећају у друштву, политичком животу, а утичу и на самостално расуђивање.
Пријемчивим стилом, уз хумор и дозу интриге, књига Лажне вести бави се свим фазама настанка и ширења дезинформација, истовремено опремајући читаоце знањима и вештинама потребним за критичко читање, анализирање медија и разликовање истинитих вести од лажних.
Ауторка књиге је каталонска новинарка, истраживачица и предавачица Нерејда Кариљо. Књигу је илустровао чилеански илустратор Алберта Монта, а с каталонског ју је превела Силвија Монрос Стојаковић.
На друштвеним мрежама свакодневно наилазимо на манипулисане слике и видео-записе, на теорије завере, дипфејкове, а ту су и ботови који једва чекају да нас повуку за нос. Поред свега тога, често и ми сами, нехотице, постајемо саучесници у прављењу хаоса и ширењу дезинформација – због тога што немамо алате који би нам помогли да раздвојимо истину од лажи.
У књизи су дефинисани и објашњени различити типови лажних вести и дезинформација уз примере из праксе – од сатире и пародије, преко лажног контекста, до манипулисаног, обмањујућег и подметнутог садржаја. С друге стране, Лажне вести нас уче и како да препознамо сазнајне предрасуде (пристрасности), које често онемогућавају наше правилно расуђивање. Ова књига нам указује и на то од коликог је значаја стално преиспитивање, како се трага за доказима, као и да сваки проблем треба осмотрити из различитих перспектива. Поседовање наведених вештина је предуслов да самостално можемо вршити једну од најважнијих операција у сналажењу у свету дезинформација – верификацију или фектчекинг.
Како су друштвене мреже често доминантна средства за ширење дезинформација, ауторка указује на проблеме које могу створити алгоритми, филтери и балони унутар којих боравимо на друштвеним мрежама, али представља и савремене технологије и интернет алатке које нам помажу да се снађемо у мноштву информација. Млади читаоци добијају најразличитије алате и стратегије који ће им помоћи да разликују поуздане од непоузданих извора и да са разумевањем расуђују о информацијама на које наилазе.
„Књига Лажне вести на свеобухватан, приступачан и духовит начин јача критичко размишљање и здрав скептицизам. Она је, заправо, сет прве помоћи за пробијање кроз џунглу дезинформација: изоштрићете своја чула и научићете како да правите замке за преваранте, али и за сопствене заблуде”, истакао је Стефан Јањић, уредник портала FakeNews tragač и рецензент Лажних вести.

Додатне информације у вези са издањем доступне су на веб-сајту издавача: https://kreativnicentar.rs/p/knjiga/lazne-vesti/

Нерејда Кариљо је стекла докторат из области новинарства и комуникација на Аутономном универзитету у Барселони. Покренула је отворени образовни пројекат Learn to Check, који се бави сузбијањем лажних вести путем едукације о начинима провере података и подстицањем критичког духа. Води курсеве и спроводи пројекте који доприносе унапређивању медијске писмености.

Алберто Монт је чилеански илустратор рођен у Киту, главном граду Еквадора. Годинама је објављивао кратке стрипове на блогу Dosis Diarias. Радио је као илустратор за многе издавачке куће, рекламне агенције и часописе из Колумбије, Аргентине, Перуа, Венецуеле, Чилеа и Шпаније. Са цртачем Линијерсом од 2016. године изводи посебну стенд-ап комедију у којој су обједињене страст за цртањем и страст за хумором.

Loading...