BEOGRAD U MUZIČKOM VIDEU • Predavanje Irene Šentevske

02.11.2023., 19:00

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Četvrtak, 2. novembar 2023. od 19.00
Ulaz je slobodan.

 

BEOGRAD U MUZIČKOM VIDEU

Predavanje Irene Šentevske

 

Predavanje Irene Šentevske najavljuje izlazak knjige Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video (Klio, Beograd, 2023), koja razmatra na koji način Beograd u tri tranzicione decenije (1980–2010) konstruiše svoj urbani identitet kroz polemike o popularnoj muzici i kroz medijsku formu muzičkog videa. Kako se muzički video razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji; da li je NNM (novokomponovana narodna muzika) seoski ili gradski medijski fenomen; ko su „seljaci”, „džiberi” i „papci” i kakav im je muzički ukus; kako definisati turbo-folk na najmanje 36 načina; šta je „jaranizacija” i da li je Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslovenski rok; da li je Novi Beograd socijalistička spavaonica, postsocijalistički geto ili najneoliberalnija opština u Srbiji? – ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju u knjizi.
U ovom predavanju fokus će biti na slici Beograda u muzičkim spotovima i na tome kako se tranzicioni Beograd transformisao iza leđa muzičkih izvođača svih žanrovskih usmerenja.

Ono je ujedno i jedinstvena prilika da se pojave razmotrene u knjizi bolje sagledaju uz pomoć isečaka iz muzičkih videa i fotografija koje su pratile odabrane muzičke iskaze opisane u Raspevanom Beogradu.

* Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u 12 evropskih zemalja, SAD i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorka je knjige The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika (Orion Art, Beograd, 2016). U slobodno vreme bezuspešno uči turski.

Loading...