БЕОГРАД У МУЗИЧКОМ ВИДЕУ • Предавање Ирене Шентевске

02.11.2023., 19:00

Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/1
Четвртак, 2. новембар 2023. од 19.00
Улаз је слободан.

 

БЕОГРАД У МУЗИЧКОМ ВИДЕУ

Предавање Ирене Шентевске

 

Предавање Ирене Шентевске најављује излазак књиге Распевани Београд: урбани идентитет и музички видео (Клио, Београд, 2023), која разматра на који начин Београд у три транзиционе деценије (1980–2010) конструише свој урбани идентитет кроз полемике о популарној музици и кроз медијску форму музичког видеа. Како се музички видео развијао у Београду, Србији и Југославији; да ли је ННМ (новокомпонована народна музика) сеоски или градски медијски феномен; ко су „сељаци”, „џибери” и „папци” и какав им је музички укус; како дефинисати турбо-фолк на најмање 36 начина; шта је „јаранизација” и да ли је Бијело дугме створило или уништило југословенски рок; да ли је Нови Београд социјалистичка спаваоница, постсоцијалистички гето или најнеолибералнија општина у Србији? – ово су само нека од питања која се разматрају у књизи.
У овом предавању фокус ће бити на слици Београда у музичким спотовима и на томе како се транзициони Београд трансформисао иза леђа музичких извођача свих жанровских усмерења.

Оно је уједно и јединствена прилика да се појаве размотрене у књизи боље сагледају уз помоћ исечака из музичких видеа и фотографија које су пратиле одабране музичке исказе описане у Распеваном Београду.

* Ирена Шентевска је докторирала на Групи за теорију уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Стручне радове до сада је објављивала у 12 европских земаља, САД и Индији, за водеће академске издаваче (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press итд.) Ауторка је књиге The Swinging 90s: Позориште и друштвена реалност Србије у 29 слика (Орион Арт, Београд, 2016). У слободно време безуспешно учи турски.

Loading...