Koncert gitarskog dua „Alno“

13.11.2023., 21:00

Gitarski duo Alno čine gitaristi Aleksandar Antić i Novak Miljković koji su osnovali duo 2020. godine. Nakon završenih master studija, dvojac odlučuje da se fokusira na to da približi publici repertoar pisan za dve gitare, te da predstavi široku paletu muzičkih epoha od 19. veka, pa sve do modernog doba. Duo Alno predstavlja klasičnu gitaru u svom punom sjaju, odevenu u ruho godina prijateljstva i zajedničkog muziciranja.

Program:
Fernando Sor
Fantazija, op. 54bis (L’encouragement)

Mario Kastelnuovo-Tedesko
Preludijum i fuga u ha–molu

Preludijum i fuga u Be–duru

Preludijum i fuga u a–molu

Preludijum i fuga u E–duru

Seržio Asad
Svita Letnja bašta (izbor)
Otvaranje
Letnja bašta
Kišna oluja
Potraga
Leptiri

Nikita Koškin
Kembridž svita
Uspavanka

Tenis valcer
Regtajm
Balada
Humoreska

Biografije:
Gitarski duo Alno je nastao 2020. godine kao plod dugogodišnje saradnje gitarista Aleksandra Antića i Novaka Miljkovića. Njihovo zajedničko muziciranje počinje još od dana kada su pohađali OMŠ Dr. Vojislav Vučković i nastavlja se kroz srednju školu i kasnije Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Tokom školovanja su nastupali kao solisti i članovi ansambala među kojima se ubraja i gitarski kvartet Zejonoto. Nakon završenih master studija, dvojac odlučuje da se fokusira na to da približi publici repertoar pisan za dve gitare, te da predstavi široku paletu muzičkih epoha od 19. veka, pa sve do modernog doba, uključujući dela latinoameričkih kompozitora.
Održali su brojne koncerte širom Srbije i nastupali na festivalima, i to na međunarodnom festivalu u Ubu, međunarodnom festivalu klasične gitare u Ćustendilu (Bugarska) i na festivalu Asocijacije gitarista Vojvodine u Novom Sadu. Na festivalu Naissus guitar fest (2022, Niš) osvojili su prvu nagradu u najstarijoj kategoriji takmičenja za kamerne sastave. Dva puta su osvojili prvu i specijalnu nagradu za najbolje umetničko izvođenje na Međunarodnom takmičenju gitare u Ćustendilu (Bugarska).
Duo Alno predstavlja klasičnu gitaru u svom punom sjaju, odevenu u ruho godina prijateljstva i zajedničkog muziciranja.

Aleksandar Antić (Pančevo, 1995) je počeo da uči da svira gitaru sa osam godina. Već na početku je osvojio prvu nagradu na 6. Međunarodnom festivalu gitare u Leskovcu. Kao solista ima 21 nagradu sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Osnovne akademske studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Zorana Krajišnika. Drugu godinu studija je završio na konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu, kao stipendista Erasmus+ programa, u klasi Bjanki Dućo. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Srđana Tošića. Usavršavao se na majstorskim radionicama kod eminentnih profesora.
Nastupao je kao solista, solista sa orkestrom, član orkestra gitara i član kamernog ansambla na brojnim koncertima u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i na A-festu Akademije umetnosti u Novom Sadu, u muzeju Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada, Kulturnoj stanici Eđšeg, SKC-U, Kulturnom centru Pančeva, Muzeju klasičnih instrumenata u Trstu, kao i na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu.

Novak Miljković (Beograd, 1997) je talentovani mladi gitarista. Gitaru je počeo da svira sa sedam godina. Završio je Osnovnu i SMŠ Dr. Vojislav Vučković u Beogradu u klasi Milkice Ponjavić. Treću godinu osnovnih studija je završio na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Lučija Dosa. Osnovne studije je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Zorana Krajišnika, a master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Tošića. Od 2020. godine je zaposlen kao profesor gitare u ŠOMO Petar Stojanović na Ubu.
Osvojio je prve nagrade na brojnim državnim i internacionalnim takmičenjima kao što su festivali Classic Art (Šabac), Vart festival (Valjevo), Guitar Open (Subotica), Naissus Guitar Fest (Niš), Morski festival gitare (Slovenija), Internacionalni festival gitare u Sarajevu i Republičko takmičenje u Beogradu.
Usavršavao se na majstorskim kursevima.

Loading...