Koncert mecosoprana Nataše Rašić i pijanistkinje Dobrile Miljković

20.11.2023., 21:00

Koncert mecosoprana Nataše Rašić i pijanistkinje Dobrile Miljković deo je godišnjeg ciklusa koncerata Udruženja muzičkih umetnika Srbije koji se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Ovom prilikom izvešće tri ciklusa pesama francuskog, srpskog i španskog autora.

Program:
Fransis Pulenk

Ciklus pesama Banalités, FP 107
Chanson d’Orkenise
Hôtel
Fagnes de Wallonie
Voyage à Paris
Sanglots

Dušan Radić
Pesma iz Mandžurije iz ciklusa Probuđene senke, op. 13/1

Sunce sja (tekst Mileta Jakšić) iz ciklusa Tri pesme za glas i klavir, op. 2/2

Manuel de Falja
Ciklus pesama Sedam narodnih španskih pesama, G. 40
El paño moruno
Seguidilla murciana
Asturiana
Jota
Nana
Canción
Polo

Biografije:
Mecosopran Nataša Rašić (Beograd) je diplomirala solo pevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i završila master studije solo pevanja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je takođe na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu Borislav Popović. Od 2016. godine je angažovana kao solista i honorarni saradnik u Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 2019. godine angažovana je kao honorarni saradnik u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Ostvarila je brojne operske uloge u zemlji i inostranstvu, a ističu se opere Karmen, Manon Lesko, Koštana, Norma, Adrijana Lekuvrer, Evgenije Onjegin, Đani Skiki, Sestra Anđelika, Čarobna frula, Slepi miš, Tako čine sve, Orlando, Krunisanje Popeje i Seviljski berberin. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod poznatih umetnika, kao što su Alesandro Korbeli, Dženifer Larmur, Darina Takova, Karlo Kolombara, Gabrijele Lehner, Elizabet Norberg–Šulc, Krum Galabov, Božidar Nikolov… Član je i osnivač muzičkog udruženja i sastava Barokni vitraž koji se bavi izvođenjem i promovisanjem barokne muzike u Srbiji i postoji od 2015. godine. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2018. godine. Zaposlena je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dobrila Miljković je diplomirala klavir u klasi prof. Vladimira Ogarkova na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a specijalističke studije je završila u klasi Sonje Lončar na odseku za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Usavršavala se na majstorskom kursu kod Alda Čikolinija (Italija). Od 2009. godine zaposlena je u MŠ Mokranjac u Beogradu kao korepetitor na Odseku za solo pevanje. U periodu od 2014. do 2019. godine je bila angažovana kao klavirski saradnik za solo pevače i gudače na Ljetnjoj školi u Pučišću (Brač). Radila je kao scenski korepetitor u Pozorištu na Terazijama (mjuzikl The Chorus line) i kao klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na Odseku za gudačke instrumente. Natupala je u Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) od 2010. godine.

Loading...