Koncert saksofoniste Milana Savića i pijanistkinje Nede Hofman-Sretenović

13.11.2023., 20:00

Jedan od naših najznačajnijih saksofonista, Milan Savić će se publici predstaviti delima Aleksandra Glazunova, Pol Moris i Žan-Batista Sanželea zajedno sa pijanistkinjom Nedom Hofman-Sretenović. Kao gost će im se pridružiti saksofonista Srđan Paunović.

Program:
Aleksandar Glazunov
Koncert za saksofon u Es–duru, op. 109
Allegro moderato 
Andante
Allegro

Pol Moris
Slike Provanse, svita za saksofon i klavir
Farandoulo des jeunes filles
Chanson pour ma mie
La Bohemienne
Des Alyscamps l’ame soupire
Le Cabridan

Žan-Batist Sanžele
Koncertantni duo za dva saksofona (sopran i alt) i klavir
Risoluto
Andante
Allegretto
gost: Srđan Paunović

Biografije:
Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a klarinet na FMU u Beogradu. Tokom muzičkog razvoja, pohađao je mnoge škole i seminare kod priznatih profesora u inostranstvu. Od 2006. godine radi u MŠ Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Održao je majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu, i to na festivalima Alpen Classica Fest (Italija) i Olimpic Sax Fest (Grčka), kao i na Univerzitetu u Hartfordu (SAD). Nastupao je kao solista na Mokranjčevim danima i drugim festivalima širom Srbije, i održao seriju koncerata u Francuskoj, Italiji i SAD. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Kamernim orkestrom Metamorfozis. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izvodio kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandra Sedlara, Ante Grgina i drugih. Kao orkestarski muzičar je angažovan u orkestrima Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Milan Savić je osnivač i direktor međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience koji prate sjajne kritike stručne javnosti i ima za cilj da edukuje mlade saksofoniste, obogati repertoar za saksofon, promoviše različite mogućnosti ovog instrumenta i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice. Milan Savić je dobitnik Francuskog ordena – Vitez umetnosti, koji dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Neda Hofman-Sretenović je studirala klavir u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1999, i na Visokoj školi za m uziku u Kelnu, gde je završila studije 2002. godine, kao stipendista DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistarske studije je završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke. Doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela.
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. je osnovala Ansambl za novu muziku Gradilište, sa kojim je održala preko 30 koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Sa istim ansamblom je pokrenula Festival savremene muzike ReConstruction 2017. godine. Učestvovala je i na festivalu Kompozitori u prvom licu u Beogradu (2004), kao i na festivalima KOMA i Lasciar vibrare. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv.Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata academica, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium Musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za CD produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Srđan Paunović (1993) je završio Osnovnu i SMŠ Jovan Bandur u Pančevu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i završio master studije na univerzitetima MUK u Beču, i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studirao je kod istaknutih pedagoga: Gordana Tudora, Mihe Rogine, Larsa Mlekuša i Nikole Fabijanića, i usavršavao na majstorskim kursevima kod nekih od najznačajnijih saksofonista današnjice. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima se ističu laureat Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko, prva nagrada na takmičenju Woodwind and Brass u Varaždinu, kao i priznanje Fondacije Mali princ kao najboljem studentu muzičkog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu. Tokom studija je bio član kvarteta saksofona Kvatro temperamenti, kvarteta saksofona Spektre i trija Le Nunurs, sa kojima je zabeležio niz uspešnih nastupa i osvojio priznanja, među kojima se ističe nagrada na konkursu za najbolje kamerne ansamble Fidelio u Beču.
Redovno nastupa na koncertima u Srbiji i regionu sa pijanistom Kostom Kneževićem, često sarađujući sa domaćim kompozitorima, čijim delima proširuje standardni repertoar dela za saksofon i klavir. Radi kao profesor saksofona i kamerne muzike u MŠ Jovan Bandur u Pančevu, a takođe je mentor nekoliko laureata republičkih i međunarodnih takmičenja. Redovno učestvuje u radu žirija međunarodnih takmičenja.

Loading...