Концерт саксофонисте Милана Савића и пијанисткиње Неде Хофман-Сретеновић

13.11.2023., 20:00

Један од наших најзначајнијих саксофониста, Милан Савић ће се публици представити делима Александра Глазунова, Пол Морис и Жан-Батиста Санжелеа заједно са пијанисткињом Недом Хофман-Сретеновић. Као гост ће им се придружити саксофониста Срђан Пауновић.

Програм:
Александар Глазунов
Концерт за саксофон у Ес–дуру, оп. 109
Allegro moderato 
Andante
Allegro

Пол Морис
Слике Провансе, свита за саксофон и клавир
Farandoulo des jeunes filles
Chanson pour ma mie
La Bohemienne
Des Alyscamps l’ame soupire
Le Cabridan

Жан-Батист Санжеле
Концертантни дуо за два саксофона (сопран и алт) и клавир
Risoluto
Andante
Allegretto
гост: Срђан Пауновић

Биографије:
Mилан Савић је дипломирао саксофон на Академији уметности у Новом Саду, а кларинет на ФМУ у Београду. Током музичког развоја, похађао је многе школе и семинаре код признатих професора у иностранству. Од 2006. године ради у МШ Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона, а његови ученици су добитници многих награда на републичким и међународним такмичењима. Одржао је мајсторске курсеве у земљи и иностранству, и то на фестивалима Alpen Classica Fest (Италија) и Olimpic Sax Fest (Грчка), као и на Универзитету у Хартфорду (САД). Наступао је као солиста на Мокрањчевим данима и другим фестивалима широм Србије, и одржао серију концерата у Француској, Италији и САД. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а и Камерним оркестром Метаморфозис. Снимао је за Радио Београд и премијерно изводио композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Александра Седлара, Анте Гргина и других. Као оркестарски музичар је ангажован у оркестрима Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а. Милан Савић је оснивач и директор међународног фестивала саксофона Belgrade Saxperience који прате сјајне критике стручне јавности и има за циљ да едукује младе саксофонисте, обогати репертоар за саксофон, промовише различите могућности овог инструмента и угости најзначајније саксофонисте данашњице. Милан Савић је добитник Француског ордена – Витез уметности, који додељује Министарство културе и књижевности Француске.

Неда Хофман-Сретеновић је студирала клавир у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала 1999, и на Високој школи за м узику у Келну, где је завршила студије 2002. године, као стипендиста ДААД (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистарске студије је завршила је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Рите Кинке. Докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела.
Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. је основала Ансамбл за нову музику Градилиште, са којим је одржала преко 30 концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Са истим ансамблом је покренула Фестивал савремене музике ReConstruction 2017. године. Учествовала је и на фестивалу Композитори у првом лицу у Београду (2004), као и на фестивалима КОМА и Lasciar vibrare. Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св.Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata academica, као и са женским академским хором Collegium Musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за ЦД продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

Срђан Пауновић (1993) је завршио Основну и СМШ Јован Бандур у Панчеву. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, и завршио мастер студије на универзитетима МУК у Бечу, и Академији уметности у Новом Саду. Студирао је код истакнутих педагога: Гордана Тудора, Михе Рогине, Ларса Млекуша и Николе Фабијанића, и усавршавао на мајсторским курсевима код неких од најзначајнијих саксофониста данашњице. Освојио је бројне награде и признања, међу којима се истичу лауреат Међународног такмичења Даворин Јенко, прва награда на такмичењу Woodwind and Brass у Вараждину, као и признање Фондације Мали принц као најбољем студенту музичког департмана Академије уметности у Новом Саду. Током студија је био члан квартета саксофона Кватро темпераменти, квартета саксофона Спектре и трија Ле Нунурс, са којима је забележио низ успешних наступа и освојио признања, међу којима се истиче награда на конкурсу за најбоље камерне ансамбле Фиделио у Бечу.
Редовно наступа на концертима у Србији и региону са пијанистом Костом Кнежевићем, често сарађујући са домаћим композиторима, чијим делима проширује стандардни репертоар дела за саксофон и клавир. Ради као професор саксофона и камерне музике у МШ Јован Бандур у Панчеву, а такође је ментор неколико лауреата републичких и међународних такмичења. Редовно учествује у раду жирија међународних такмичења.

Loading...