Koncert trija „Ehos“

27.11.2023., 20:00

Trio Ehos čine flautistkinja Jelena Šarenac Španović, violončelistkinja Natalija Tipsarević i pijanista Radan Jovanović. Na programu su klavirska trija francuskih kompozitora, Gabrijela Forea i Kloda Debisija.

Program:
Gabrijel Fore
Klavirski trio u de–molu, op. 120
Allegro, ma non troppo
Andantino
Allegro vivo

Klod Debisi
Klavirski trio u Ge–duru
Andantino con moto allegro
Moderato con allegro
Andante espresivo
Appassionato

Biografije:
Jelena Šarenac (Pakrac, 1984) je osnovno muzičko obrazovanje stekla u Rumi u klasi Zorana Raškovića. Završila je SMŠ Josip Slavenski u klasi Ljubomira Dimitrijevića. Diplomirala je i završila specijalističke studije na FMU u Beogradu u klasi Ljubiše Jovanovića. Trenutno pohađa doktorske studije kamerne muzike u klasi Dejana Subotića. Tokom prve godine specijalističkih studija bila je saradnik prof. Ljubiši Jovanoviću.
Održala je brojne koncerte i osvojila brojne nagrade na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima. Višegodišnji je član kvarteta flauta Sinfonico. Član je i kvarteta Quadrema, koji sarađuje sa savremenm kompozitorima. Često sarađuje sa mladim kompozitorima, premijerno izvodeći nova dela.
Od koncertne sezone 2008/2009. je član Narodnog pozorišta u Beogradu. Stalni je saradnik orkestra Camerata Serbica. Honorarni je saradnik Simfonijskog orkestra RTS-a, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Beogradske filharmonije i UA Stanislav Binički. Bila je član je kvarteta flauta Eolian. Član je trija 2.1 flauta sa flautistkinjom Dunjom Petrić i pijanistkinjom Ružicom Gojković, trija Ataraksija sa violinistkinjom Isidorom Marijanović i pijanistkinjom Ružicom Gojović, i trija Sirijus sa violončelistom Đorđem Miloševićem i pijanistkinjom Ružicom Gojković. Član je Ansambla flauta Flautino Lola klasik. Sa pijanistkinjom Draganom Teparić i violončelistom Ladislavom Mezei osnovala je trio Lacrimosa.
Radi kao nastavnik flaute u MŠ Stanislav Binički. Njeni učenici ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima. Od sezone 2018/2019. je angažovana na mestu 1. flaute u Operi i teatru Madlenianum. Stalni je saradnik Rosi festa.

Natalija Tipsarević (Kraljevo, 1983) je osnove sviranja violončela stekla kod Aleksandra Jakovljevića, Predraga Mihajlovića i Bože Saramandića. Akademske i specijalističke studije iz violončela i kamerne muzike, završila je u Beogradu u klasi Sandre Belić, Srđana Sretenovića i Ladislava Mezeija. Trenutno je student druge godine doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U srednjoj školi je bila đak generacije, a u toku studija stipendista Vladinog Fonda za mlade talente. Bila je član orkestra Gudači Svetog Đorđa, Camerata Serbica, Jevrejskog kamernog orkestra, honorarni član Beogradske filharmonije, orkestra Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie (Berlin) i orkestra Opere Bastilja (Pariz). Kao član simfonijskih orkestara i kamernih ansambala je učestvovala na festivalima, kao što su Internationales Jugend-Festspieltreffen Bayreuth, Musik des Baltikum (Berlinska filharmonija), Opera Bastilja (Pariz), Varaždinske barokne večeri, Ljubljanski festival, Festival srpske i ruske muzike u Moskvi i Belgorodu, Jeunesse musical, Boljšoj festival, Festival Koma, Muzički festival u Podgorici i u Segedinu. Radi u MŠ Josip Slavenski u Beogradu kao profesor kamerne muzike. Jedna je od osnivača i predavač na projektu radionice za kamernu muziku između Srbije i Nemačke, kao i predavač na projektu ERASMUS u saradnji sa Španijom i Maltom. Radila je kao organizator i asistent za odnose sa medijima dirigenta Srboljuba Dinića.

Radan Jovanović (1990, Sremska Mitrovica) je pijanista i dirigent. Kao dirigent je sarađivao sa renomiranim simfonijskim ansamblima u Srbiji, kao što su Beogradska filharmonija i Simfonijski orkestar RTS. Kao dirigent i pijanista (solo, u okviru kamernih ansambala i kao klavirski saradnik) je nastupao širom Srbije, kao i u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovinii i Hrvatskoj. Takođe je dirigovao i drugim domaćim i inostranim ansamblima kao što su Kamerata Kronstadt (Brašov, Rumunija), Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar sto mladih (Italija), Ansambl za novu muziku ‘Gradilište’ i Jevrejski kamerni orkestar (Beograd). Radio je i kao horovođa sa Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović i Horom Braća Baruh.
Završio je osnovne i master studije na FMU u Beogradu na Odseku za klavir u klasi Ninoslava Živkovića. Kasnije se usavršavao kao dirigent.
Osnivač je, umetnički direktor i šef dirigent SO Beogradski simfoničari. Sa ovim ansamblom je ostvario brojna izvođenja instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih dela, koja uključuju i završne koncerte pijanističkog takmičenja Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu i takmičenja za pevače Lazar Jovanović u Beogradu. U saradnji sa Beogradskim simfoničarima i Horom Obilić AKUD Branko Krsmanović je dirigovao beogradsku premijeru Rekvijema Mihaela Hajdna u Teatru Madlenianum (2018).
Od 2023. godine radi kao umetnički saradnik (klavirska saradnja) na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

Loading...